Dag van de vrachtwagenchauffeur. BTB zet chauffeurs in de bloemetjes. Actie: BTB Oost-Vlaanderen.
DeWereldMorgen

9 december: Dag van de vrachtwagenchauffeur

In 2019 organiseerde socialistische vakbond BTB-ABVV voor het eerst de dag van de vrachtwagenchauffeur. In elke provincie gingen  vakbondsmilitanten op drukbezochte chauffeursplaatsen hun collega’s in de bloemetjes zetten. Zij kregen een kaartje met een kleine attentie. "Door de corona-crisis moesten we een jaar overslaan, maar op vandaag 9 december pikken we de draad terug op."

donderdag 9 december 2021 17:22
Spread the love

Onmisbare schakel

Dat vrachtwagenchauffeurs ervoor zorgen dat onze economie draait, werd tijdens corona nog maar eens duidelijk.  Frank Moreels, Voorzitter BTB: “Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie. Zij zorgen ervoor dat goederen worden aan- en uitgeleverd, dat de containers uit de havens op hun bestemming komen, dat u en ik in de supermarkt onze boodschappen kunnen doen.”

Dag van de vrachtwagenchauffeur. BTB zet chauffeurs in de bloemetjes. Actie: BTB Oost-Vlaanderen.

Te lage lonen

De vakvonden wijzen erop dat de lonen van de chauffeurs veel te laag zijn. Dat terwijl een chauffeur een vakman is en zich permanent dient bij te scholen. En toch liggen de lonen enorm laag. “Om een deftig loon te verdienen zitten de truckers heel wat uren achter hun stuur. Werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering. Samen met een onevenwichtige work-life balans zorgt dit ervoor dat jonge mensen niet meer aangetrokken zijn tot het beroep en er al jaren een chauffeurstekort is”, aldus BTB.

Het is volgens de vakbonden hoog tijd dat een chauffeur krijgt wat die verdient, en dat wil BTB duidelijk maken op de dag van de vrachtwagenchauffeur, vandaag 9 december. “Een hoger loon zorgt ervoor dat in een normale werkweek van 38u werkende mensen een deftig salaris kunnen verdienen en de work-life balans in evenwicht kunnen houden. Dat zal het beroep ook opnieuw aantrekkelijk maken voor jonge mensen.”

Chauffeurs in elke Belgische provincie in de watten gelegd

In elke Belgische provincie trok een BTB-team vandaag al vanaf de vroege uurtjes de baan op om vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes, of in dit geval in de chocolaatjes, te zetten. “Een dikke merci voor de job die zij dag in dag uit doen.” De vakbonden tonen veel wardering en erkenning voor het werk dat deze chauffeurs elke dag doen, maar betreuren de weinige waardering dei ze ervoor terugkrijgen.

Dag van de vrachtwagenchauffeur. BTB zet chauffeurs in de bloemetjes. Actie: BTB Oost-Vlaanderen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!