Dat de lonen van CEO’s en dividenden voor aandeelhouders onaangeraakt blijven, vinden de actievoerders onterecht. Ook benadrukken de betogers het belang van de syndicale vrijheden. “Ze mogen niet raken aan onze syndicale vrijheden, de vrijheid om te onderhandelen en de vrijheid van actievoeren. Dankzij deze vrijheden hebben we de welvaart beter kunnen verdelen en zijn er waren we in staat rechten af te dwingen zoals betaald verlof.”

ABVV / FGTB. Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri

Loonwet ’96. Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri

Stop de loonnormwet van ’96. Foto: Malkia
Door de loonnormwet van 1996 zien de vakbonden hun kansen krimpen om te onderhandelen voor een betere koopkracht voor alle werknemers. Die wet verbiedt te onderhandelen over een loonmarge die de lonen sneller laat stijgen dan in de buurlanden. Het resultaat daarvan voelen werkende mensen elke dag. In een gemeenschappelijke verklaring stellen ACV en ABVV dat volgens de wet van 96 onderhandelingen zelfs niet mogelijk zijn in ondernemingen die grote winsten binnenhalen.

‘Spoorwegarbeiders’. Foto: Malkia Mutiri

‘Kwalitatieve beroepen en lonen: ja! Koopkracht: ja!’ Foto: Malkia Mutiri

ACV / CSC (Portret) Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri

PTB. Foto: Malkia Mutiri

FGTB / ABVV. Foto: Malkia Mutiri

ABVV. Foto: Malkia Mutiri

ABVV / FGTB. Foto: Malkia Mutiri

Foto: Malkia Mutiri
Op 1 januari 2022 zal een indexaanpassing ervoor zorgen dat de lonen met 3,56 procent aangepast worden om de stijgende prijzen van huisvesting, voeding, brandstof, energie te kunnen blijven betalen. In een artikel met meer uitleg over de vakbondsactie dat eerder werd gepubliceerd op DeWereldMorgen.be lees je het volgende: Volgens de werkgevers zou die indexering onhoudbaar zijn. Wat zij ‘vergeten’ is dat de indexaanpassingen periodiek zijn terwijl de marktprijzen dagelijks veranderen. Met andere woorden, tussen twee indexaanpassingen genieten de bedrijven extra-winst omdat hun producten duurder worden verkocht terwijl de lonen die ze uitbetalen dezelfde blijven.

ACV / CSC. Foto: Malkia Mutiri

ACV / CSC. Foto: Malkia Mutiri

ABVV. Foto: Malkia Mutiri

‘Kom niet aan onze index!’ Foto: Malkia Mutiri

CNE. Foto: Malkia Mutiri