Union Protest 6/12/21
Foto: Malkia Mutiri
DeWereldMorgen,

In beeld: 6000 vakbondsmilitanten komen op voor eerlijke lonen en recht op sociale actie

ACV en ABVV betoogden maandag 6 december in Brussel voor eerlijke lonen en het recht op actievoeren. Betogers klagen loonwet van 96 aan die de eerlijke stijging van hun lonen tegenhoudt, terwijl de prijzen van gas, elektriciteit en voeding alsmaar stijgen. Ook het recht op sociale actie is een belangrijk punt op de betoging. Bekijk hier de fotoreportage die Malkia Mutiri maakte voor DeWereldMorgen.

woensdag 8 december 2021 16:02
Spread the love

Dat de lonen van CEO’s en dividenden voor aandeelhouders onaangeraakt blijven, vinden de actievoerders onterecht. Ook benadrukken de betogers het belang van de syndicale vrijheden. “Ze mogen niet raken aan onze syndicale vrijheden, de vrijheid om te onderhandelen en de vrijheid van actievoeren. Dankzij deze vrijheden hebben we de welvaart beter kunnen verdelen en zijn er waren we in staat rechten af te dwingen zoals betaald verlof.”

Union Protest 6/12/21

ABVV / FGTB. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Loonwet ’96. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Stop de loonnormwet van ’96. Foto: Malkia 

Door de loonnormwet van 1996 zien de vakbonden hun kansen krimpen om te onderhandelen voor een betere koopkracht voor alle werknemers. Die wet verbiedt te onderhandelen over een loonmarge die de lonen sneller laat stijgen dan in de buurlanden.  Het resultaat daarvan voelen werkende mensen elke dag. In een gemeenschappelijke verklaring stellen ACV en ABVV dat volgens de wet van 96 onderhandelingen zelfs niet mogelijk zijn in ondernemingen die grote winsten binnenhalen.

Union Protest 6/12/21

‘Spoorwegarbeiders’. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

‘Kwalitatieve beroepen en lonen: ja! Koopkracht: ja!’ Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

ACV / CSC (Portret) Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

PTB. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

FGTB / ABVV. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

ABVV. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

ABVV / FGTB. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

Foto: Malkia Mutiri

Op 1 januari 2022 zal een indexaanpassing ervoor zorgen dat de lonen met 3,56 procent aangepast worden om de stijgende prijzen van huisvesting, voeding, brandstof, energie te kunnen blijven betalen. In een artikel met meer uitleg over de vakbondsactie dat eerder werd gepubliceerd op DeWereldMorgen.be lees je het volgende: Volgens de werkgevers zou die indexering onhoudbaar zijn. Wat zij ‘vergeten’ is dat de indexaanpassingen periodiek zijn terwijl de marktprijzen dagelijks veranderen. Met andere woorden, tussen twee indexaanpassingen genieten de bedrijven extra-winst omdat hun producten duurder worden verkocht terwijl de lonen die ze uitbetalen dezelfde blijven.

Union Protest 6/12/21

ACV / CSC. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

ACV / CSC. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

ABVV. Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

‘Kom niet aan onze index!’ Foto: Malkia Mutiri

Union Protest 6/12/21

CNE. Foto: Malkia Mutiri

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!