Mars voor vaccinrechtvaardigheid in Brussel, initiatief van Europees Burgerinitiatief 'No Profit on Pandemic'. Foto: Tineke Dhaese
DeWereldMorgen

Mars voor vaccinrechtvaardigheid brengt 150 mensen samen voor opheffing patenten

Belgische middenveldorganisaties kwamen gisteren samen in de 'mars voor vaccinrechtvaardigheid' in Brussel. Ze keuren de wereldwijde ongelijke verdeling van coronavaccins af en wijzen erop dat vele doden vermeden konden worden, indien de patenten op Covid-19-vaccins en behandelingen vrijgegeven zouden zijn. "Onze regeringen creëren zelf de omstandigheden waarin nieuwe varianten zich ontwikkelen. Als onze beleidsmakers zich echt zorgen maken over de lage vaccinatiegraad, dan zouden ze hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een wereldwijde gelijke toegang tot Covid-19-vaccins.”

woensdag 1 december 2021 17:45
Spread the love

 

“Onze Europese leiders, inclusief onze Belgische regering, behoren tot de laatste tegenstanders van een rechtvaardige oplossing om de pandemie te beëindigen en levens te redden. Dat is beschamend. Hoewel de ontwikkeling van Covid-19-vaccins grotendeels met overheidsgeld is gefinancierd, creëren farmamonopolies een kunstmatig tekort aan vaccins, met miljoenen doden en nieuwe varianten zoals Omicron als gevolg. Aangezien wij er niet in slagen om voldoende vaccindossissen te exporteren of te leveren, kunnen we anderen toelaten om zelf het vaccin te produceren. Dat is het minste.”

Mars voor vaccinrechtvaardigheid in Brussel, initiatief van Europees Burgerinitiatief ‘No Profit on Pandemic’. Foto: Tineke Dhaese

De 150tal deelnemers stapten met doodskisten van het Europees Parlement naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Daar plakten ze de namen van personen overleden aan het coronavirus op de ramen van de lobbyorganisatie.

De organisaties brengen zo de ernstige beleidsbeslissingen van onze politiek in kaart: Elke dag dat regeringsleden en farmabedrijven weigeren om de intellectuele eigendomsrechten van farmaceutische bedrijven op coronavaccins – en behandelingen op te heffen, zijn gemiddeld 10.000 mensen gestorven aan Covid-19.

Slechts 5% van alle vaccins is tot nu naar lage-inkomenslanden gegaan. Vele landen hebben te kampen met vertraagde leveringen, terwijl rijke landen reeds een derde dosis plannen. Ondanks de publieke bijdrage van 8 miljard dollar aan het onderzoek en ontwikkeling van de coronavaccins, maken Moderna, Pfizer en BioNTech per seconde 1000 dollar winst.

Cruciale top Wereldhandelsorganisatie in Genève uitgesteld

Wereldleiders zouden deze week normaal samenkomen in Genève tijdens een Ministerraad van de Wereldhandelsorganisatie. Die gaat nu voor onbepaalde tijd niet door, omwille van de ontdekking en verspreiding van de nieuwe Omicronvariant.

Wat hoog op de agenda stond: de aanslepende discussie over de tijdelijke opschorting van patenten op medische hulpmiddelen en vaccins tegen COVID-19. Meer dan honderd lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie dringen daar al lang op aan, maar landen met een sterke farmaceutische industrie willen daar niet van weten, zo ook België.

Deze ‘TRIPS Waiver’ – voorstel tot opheffing van de patenten op coronavaccins – zou andere landen in staat stellen zelf Covid-19-vaccins te produceren. “Het voorstel kreeg reeds de steun van lage- en middeninkomenslanden, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Verenigde Staten en Australië, en tot tweemaal toe een meerderheid in het Europees Parlement.” Ook werd door het Europees Burgerinitiatief ‘Geen winst op pandemie’ al 240.000 handtekeningen verzameld voor een wetsvoorstel aangaande de opheffing van de patenten, gericht aan de Europese Commissie.

Ook epidemiologen waarschuwden eerder al dat de wereldwijde ongelijke verdeling van vaccins leidt tot mutaties van het virus die de werking van de huidige generatie vaccins dreigt te ondermijnen. “De Europese Commissie moet de oproep van het parlement, Europese burgers en wetenschappers respecteren”, reageren de actievoerders.

 

In de aanloop van deze uitgestelde ministerraad organiseren gezondheidsorganisaties, vakbonden, en ngo’s wereldwijd acties om druk te zetten op regeringen om in te stemmen met een alomvattende opheffing van de private patentrechten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!