Ben Weyts
Opinie -

Onderwijs en COVID-19: Weyts excelleert in koppigheid

De pandemie raast momenteel door de scholen. Van een onderwijsminister zou je dan een krachtig antwoord verwachten. In plaats daarvan blijft hij de coronacrisis minimaliseren en laat hij de sector andermaal aan zijn lot over. Hoe lang gaat het onderwijspersoneel dat blijven slikken?

zondag 28 november 2021 17:34
Spread the love

Kroniek van een aangekondigde chaos

Virologen hadden ervoor gewaarschuwd, maar de minister van onderwijs keek zoals gebruikelijk de andere kant op. Vorige week sloeg de pandemie dan onverbiddelijk hard toe in de scholen. Het aantal besmettingen rees de pan uit. In Limburg verdubbelde op één week tijd het aantal leerlingen die positief testen en verdrievoudigde het aantal leerlingen in quarantaine. Op dit moment zijn leerkrachten dubbel zo vaak besmet als de gemiddelde Vlaming.

Het gevolg is chaos. Grote groepen leerlingen zitten urenlang in de studie of worden voor halve of hele dagen naar huis gestuurd. Scholen moeten zelfs noodgedwongen hun deuren sluiten bij gebrek aan leerkrachten. Als deze trend zich doorzet dan komen de kerstexamens in het gedrang.

Op dit moment zijn leerkrachten dubbel zo vaak besmet als de gemiddelde Vlaming.

Weyts geeft niet thuis

Directie en personeel die als gevolg van de eerste drie coronagolven reeds op hun tandvlees zaten komen andermaal zwaar onder druk te staan. En de minister? Die gaf afgelopen week niet thuis. Hij was nergens te bespeuren, tot hij van de federale overheid de opdracht kreeg om een ‘doortastend plan’ op tafel te leggen.

Het plan dat hij opstelde is allesbehalve doortastend. Het gaat al bij al om marginale maatregelen zoals het schrappen van meerdaagse buitenschoolse uitstappen en het niet meer mengen van klasgroepen. De quarantaineregels voor leerlingen worden licht aangescherpt. Er komt echter geen uitbreiding van de mondmaskerplicht. Ook geen versoepeling voor de scholen om gemakkelijker te kunnen schakelen naar afstands- of hybride onderwijs. Nu kan dat alleen bij overmacht.

Directie en personeel die als gevolg van de eerste drie coronagolven reeds op hun tandvlees zaten komen andermaal zwaar onder druk te staan.

Ook op federaal vlak blijft de overheid in gebreke. Leerkrachten krijgen geen prioriteit bij het ontvangen van de derde prik en er komt voorlopig geen vaccin voor kinderen vanaf 5 jaar. In o.a. China, de VS en in Israël is men daar reeds volop mee bezig. In Cuba, waar kinderen vanaf twee jaar worden gevaccineerd, zijn de resultaten ronduit spectaculair.[1]

Belang van de maatregelen

Krachtige maatregelen in het onderwijs zijn nodig omwille van drie redenen. Vooreerst omwille van de kwaliteit van het onderwijs. Nu krijgen grote groepen leerlingen geen les, ook geen afstandsonderwijs. Ze zitten gewoon thuis of in de studie. Bovendien komen de examens in gevaar. Voor onderwijsexpert Dirk Van Damme is “de onderwijskwaliteit voor een groot deel van de leerlingen momenteel niet gegarandeerd. Op zo’n moment wordt het openhouden van scholen een dogmatische benadering”.

Ten tweede is er de veiligheid van het onderwijspersoneel. Aan het huidig tempo zal meer dan een kwart van het onderwijspersoneel besmet geraken tussen het Allerheiligenverlof en de krokusvakantie.

clusters onderwijs

Screenshot Sciensano

Aan het huidig tempo zal meer dan een kwart van het onderwijspersoneel besmet geraken tussen het Allerheiligenverlof en de krokusvakantie.

Ten derde is er het algemeen virologische aspect. Omwille van het niet gevaccineerd zijn spelen schoolkinderen een belangrijke rol in de transmissie van het virus. Scholen zijn op dit moment, behalve in Brussel,[2] met voorsprong de plekken met de meeste actieve clusterbesmettingen. Voor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS[3], gaan de onderwijsmaatregelen daarom niet ver genoeg. Biostatisticus Geert Molenberghs van zijn kant is daar bijzonder scherp over: “Hij doet alsof er niets aan de hand is”.

De onderwijsvakbonden reageren voorlopig voorzichtig op de maatregelen van Weyts. Maar het is zeer de vraag of de achterban dit zal blijven slikken. Veel directeurs en leerkrachten zijn in elk geval woest op dit moment.

Coronaontkenning

Het lijkt er op dat de minister voor wat het onderwijsveld betreft een coronaontkenner is. Bij de eerste drie golven was het alsof het virus aan de schoolpoorten stopte. Zelfs nu de realiteit in de klaslokalen niet langer te ontkennen is blijft hij zeggen dat de scholen geen motor zijn van de pandemie.

De minister is zeer standvastig in het minimaliseren van de covidcrisis en heeft vanaf het begin de sector aan zijn lot overgelaten.

Eén ding moet je de minister toegeven, hij is zeer standvastig in het minimaliseren van de covidcrisis en heeft vanaf het begin de sector aan zijn lot overgelaten.

Bij voorstellen van zelfs minimale veiligheidsmaatregelen ging hij telkens opnieuw op de rem staan. Of het nu ging om het verplichten van mondmaskers, veilige afstand, behouden van klasbubbels of het verlengen van vakantieperiodes, telkens was er druk nodig vanuit de onderwijsvakbonden om die maatregelen af te dwingen. Bij de tweede golf lapte hij de onderhandelde en afgesproken kleurencodes zelfs aan zijn laars.

Leerkrachten hebben maanden en maanden moeten wachten op de coronatests in de scholen. Na anderhalf jaar pandemie is de ventilatie in de gebouwen nog steeds niet geregeld. Er is uitgerekend dat de kostprijs daarvan zelfs lager is dan wat de scholen sinds het begin van de coronacrisis hebben uitgegeven aan handgel. Tenslotte is er ook nog steeds geen CO2 meter in elk klaslokaal.

De woede bij het onderwijspersoneel is bijzonder groot. De vraag is hoe lang het onderwijspersoneel het totaal gebrek aan beleid van Weyts nog zal verdragen.

‘Wie koppig is wordt geregeerd door een ezel’, zo luidt een oude wijsheid. In dit geval gaat het om ezel die zich steeds opnieuw aan dezelfde steen blijft stoten. De woede bij het onderwijspersoneel is bijzonder groot. We zitten in een van de ergste crisissen die het onderwijs treft sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag is hoe lang het onderwijspersoneel het totaal gebrek aan beleid van Weyts nog zal verdragen.

 

Notes:

[1] In Cuba (11 miljoen inwoners) begon de start van de vaccinatiecampagne op 22 september 2021. Op dat moment waren er dagelijks 8500 nieuwe besmettingen en 65 doden. Twee maand later zijn er dagelijks minder dan 200 besmettingen en één coviddode per dag.

[2] In Brussel komen de scholen op de tweede plaats. De meeste actieve clusters vind je in de woonzorgcentra. Dat is het gevolg van de lage vaccinatiegraad in de hoofdstad.

[3] GEMS staat voor Management Strategy Expert Group. Het is de expertengroep die de federale regering adviseert i.v.m. COVID-19.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!