Rapporteren van misbruik kinderen in gevangenschap is een 'terroristische' activiteit volgens bezettingsmacht Israël. Foto: dci-palestine.org
Open brief - #StandWithThe6

Kunstenaars, auteurs steunen #StandWithThe6 tegen repressie Palestijnse mensenrechtenorganisaties

Israël lanceerde op 19 oktober een globale aanval zonder voorgaande tegen Palestijnse mensenrechtenactivisten door zes grote Palestijnse mensenrechtenorganisaties te bestempelen als 'terroristische' groeperingen. Musici, kunstenaars, filmmakers, auteurs, en economen lanceren een oproep om deze politieke repressie door Israël, bezetter van Palestina, te veroordelen.

donderdag 25 november 2021 14:24
Spread the love

 

De volgende 6 organisaties worden door de bezettingsautoriteiten bestempeld als ‘terroristische’ groeperingen:

Addameer Prisoner Support and Human Rights Association

Al-Haq Law in the Service of Man (Al-Haq)

Bisan Center for Research and Development

Defense for Children International-Palestine (DCI-P)

Union of Agricultural Work Committees (UAWC)

Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC)

Ondanks de internationale veroordeling van de VN en van internationale mensenrechtenorganisaties en vertegenwoordigers van verscheidene overheden, verdubbelde de Israëlische bezettingsmacht nochtans haar repressie en vaardigde zij een militair bevel uit dat momenteel zes Palestijnse organisaties op de Westelijke Jordaanoever totaal verbiedt.

Deze kwalificering viseert zes van de meest prominente mensenrechtenorganisaties die zich engageren in cruciale activiteiten die alle aspecten van het middenveld beslaan in de bezette Palestijnse gebieden.

Addameer is een van de grootste organisaties die een rechtstreekse juridische ondersteuning biedt aan de Palestijnse politieke gevangenen. Al-Haq, de oudste mensenrechtenorganisatie in Palestina en het Midden-Oosten, documenteert uitgebreid de schendingen van de internationale humanitaire rechten en de internationale mensenrechten in de bezette gebieden en is gespecialiseerd in de aansprakelijkheid van individuen en ondernemingen.

Bisan Center produceert talrijke onderzoeks- en ontwikkelingsrapporten ten bate van de armere en gemarginaliseerde gemeenschappen. DCI-P is een lokaal filiaal van een internationale mensenrechtenorganisatie die ijvert voor de bescherming van de rechten van Palestijnse kinderen.

De UAWC ijvert voor de rechten van vrouwen in de landbouwsector. Foto: UAWC

De UAWC steunt duizenden Palestijnse landbouwers en hun families tegen de aanvallen en het geweld door de Israëlische illegale nederzettingen. De UPWC is een feministische, progressieve en populaire organisatie die ijvert voor de versterking van de zelfstandigheid van de Palestijnse vrouwen.

Het onmisbaar werk van deze zes organisaties ter bescherming en versterking van de autonomie van de Palestijnen en tot responsabilisering van Israël voor de flagrante overtredingen van de mensenrechten en haar apartheidsregime, een racistisch en discriminerend beleid, is precies het soort werk dat Israël probeert te verbieden.

Een dreigend gevaar

De Israëlische kwalificatie als ‘terroristische’ groeperingen van deze zes Palestijnse organisaties en het militair bevel dat hen verbiedt, brengen de veiligheid van deze organisaties en hun personeel ernstig in gevaar.

Het militair bevel maakt het de Israëlische bezettingsmacht mogelijk invallen te doen in hun kantoren, deze met geweld te sluiten, hun personeel willekeurig aan te houden om door Israëlische militaire rechtbanken te worden berecht en nog andere represailles in te stellen, meer bepaald het verbod tot reizen en de intrekking van woonplaats tegen hun leden.

De dreiging met represailles is reëel en brengt niet enkel de organisaties zelf in gevaar, maar ook het geheel van het Palestijnse middenveld en de tienduizenden Palestijnen die ze iedere dag ondersteunen.

Daarom vragen we aan alle gewetensvolle burgers wereldwijd om aan onze zijde te blijven staan. We vragen aan de internationale gemeenschap #StandWithThe6 om de Palestijnse verdedigers van de mensenrechten te beschermen en te eisen dat Israël onmiddellijk de aantijgingen van terrorisme intrekt.

 

Ondertekenaars (o.a.):

Peter Gabriel, musicus, GB

Aki Kaurismaki, cineast, Finland

Susan Sarandon, actrice, VS

Tilda Swinton, actrice, GB

Jim Jarmusch, cineast, VS

Laura Poitras, cineaste, VS

Julie Christie, actrice, GB

Mark Ruffalo, acteur, VS

Brian Eno, kunstenaar, GB

Roger Waters, musicus, GB

Ken Loach, cineast, GB

Naomi Klein, auteur, Canada

Yanis Varoufakis, auteur, Griekenland

Etienne Balibar, filosoof, Frankrijk

Alfonso Cuaron, cineast, Mexico

Thurston Moore, musicus, VS

Eric Cantona, acteur, Frankrijk

Phil Manzanera, musicus, GB

Costa Gavras, cineast, Griekenland

David Byrne, musicus, VS

Simon Pegg, acteur, GB

Jeffrey Sachs, econoom, VS

Voor de volledige lijst van ondertekenaars zie Le Soir.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!