Kinderen spelen in het Sahrawi-vluchtelingenkamp Ausserd. Foto: oxfamsol.resourcespace.com

Oxfam roept op tot hervatting vredesgesprekken Westelijke Sahara

Op 13 november 2020 werd het 29-jarige staakt-het-vuren tussen de bevrijdingsbeweging Polisario en Marokko, bezetter van de Westelijke Sahara verbroken. Oxfam klaagt de recente escalatie aan en vreest verwoestende gevolgen voor de Sahrawi-bevolking. De VN moet zijn bemiddelende taak terug volop opnemen.

dinsdag 16 november 2021 14:36
Spread the love

De benoeming van Staffan de Mistura als nieuwe VN-gezant had er al veel langer moeten komen, maar is desalniettemin een welkome beslissing, volgens Oxfam. De organisatie roept de internationale gemeenschap op om de door de VN-geleide vredesgesprekken te steunen.

Ook de verlenging van het VN-mandaat MINURSO (Mission des Nations Unies pour l’organisation d’un référendum au Sahara Occidental) voor het organiseren van een referendum is een stap in de goede richting.

Zicht op het vluchtelingenkamp Layoune. Foto: oxfamsol.resourcespace.com

De internationale organisatie Oxfam is reeds sinds 1975 actief in Algerije voor de Sahrawi-vluchtelingen, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara.

Van de meer dan 173.000 vluchtelingen is 94 procent volledig afhankelijk van humanitaire hulp voor voedsel, water en onderdak, volgens het onderzoeksrapport van 2018 door het VN-Wereldvoedselprogramma WFP. Slechts 12 procent van de gezinnen hebben voedselzekerheid.

Oxfam wijst er op dat de Sahrawi reeds meer dan 45 jaar worden in de steek gelaten. ‘Dit is een kritiek moment voor de internationale gemeenschap om zich achter de Sahrawi-vluchtelingen te scharen.’

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!