Protest tegen seksueel geweld in Gent afgelopen zondag. Foto: Felien Huysman
Interview -

Mars tegen seksueel geweld in Gent, luister naar hun eisen

De groep mensen die afgelopen zondag op straat kwam tegen seksueel geweld was groot. Eva D. van Meldet, een Gent-based onafhankelijke organisatie die vecht tegen seksuele intimidatie en geweld, slachtoffers begeleidt en de mars op poten zette, vertelt. “De getuigenissen bleven maar komen, het zijn er zo veel. Wij zijn al aan het werk, maar de politiek praat over plannen die ze in de toekomst pas zullen uitwerken.”

dinsdag 9 november 2021 18:47
Spread the love

 

Foto: Felien Huysman

“Onze eerste actie was op 21 oktober, met een kleine 200 aanwezigen, we hadden die actie op 37 uur in elkaar gestoken”, vertelt Eva D. “Afgelopen zondag waren er 600 mensen. Ik vond het geweldig om te zien hoe velen steun bij elkaar vonden en de moed verzamelden om hun verhaal te vertellen. De sfeer was heftig, maar er was herkenning. We hebben moed opgedaan en beseft dat we als slachtoffer niet alleen zijn, dat was hoopvol.”

De mars begon met een speech van Lise en Eva D. (de twee eigenaars van Café Blond in Gent en mede oprichters van Meldet, red.). “Nadien kwamen heel wat slachtoffers aan het woord”, vertelt Eva D. “Toen we uiteindelijk op de Vrijdagsmarkt aangekomen waren, sprokkelden vele aanwezigen weer hun moed bijeen om te getuigen over hun eigen ervaringen. Ik hoorde sommige onder hen vertellen: “Ik voel me hier veilig om te praten over wat ik heb meegemaakt.” Veel mensen bedankten elkaar, we hebben allemaal een gedeelde ervaring.”

 

Foto: Felien Huysman

Foto: Felien Huysman

Brief aan Filip Watteeuw

Aangekomen aan het Stadhuis van Gent, lazen de betogers een brief voor aan Filip Watteeuw, waarnemend burgemeester van Gent (Groen), die daar aanwezig was. “Hij beloofde met onze bezorgdheden aan de slag te gaan en ik wil hem graag geloven, maar ons gesprek dat volgde op de mars, met onder andere burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), leden van de Nightlife Council en schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit), stelde ons teleur”, vertelt Eva D.

“We waren er uitgenodigd om ‘elkaar de hand te reiken’, maar uiteindelijk is er niets concreet voorgesteld. We gaven hen concrete casussen en voorbeelden van de problemen en tekortkomingen, terwijl het voor hen meer ging over wat ze al wél goed doen. Wij zijn ondertussen aan het werk, en zij praten over plannen die ze in de toekomst zullen uitwerken.”

“Met Meldet proberen we te luisteren naar de noden van mensen die slachtoffer zijn (of geweest zijn) van seksuele intimidatie en geweld, door hen door te verwijzen naar hulpinstanties. Dat kan over verschillende dingen gaan, verschillende slachtoffers hebben verschillende noden. We bieden ook zelf steun of hulp, zoals psychologische hulp of slachtiffers bewustmaken van hun rechten, maar we brengen ook tips binnen, zoeken een perscontact indien ze naar de pers willen, … Eigenlijk stellen we de open vraag: ‘Waar heb jij nood aan?’ en zoeken daar een oplossing voor. We ondersteunen deze mensen en de enige reactie van de politiek is verwondering waarom slachtoffers niet naar hun instanties toekomen.

Er is gewoonweg geen vertrouwen in de politiek en politie. Wanneer je als slachtoffer een aanklacht indient bij het commissariaat, kom je vaak in contact komt met iemand die totaal niet bekwaam is of de vaardigheden niet heeft om met zo’n kwetsbare situatie om te gaan. Dat kan voor het slachtoffer dan leiden tot secundaire traumatisering, waardoor het trauma van de intimidatie of geweld in de eerste plaats, nog eens versterkt wordt. En als je dan naar het zorgcentrum voor seksueel geweld gaat, blijkt dat er nog steeds ongepaste vragen worden gesteld.”

Foto: Felien Huysman

Concrete eisen 

“Als horeca-uitbaters willen we samen met de andere horecazaken aan de slag en de tools krijgen van de stad om dat te kunnen doen. De hele horeca beaamt het probleem, dus waar wachten we nog op? 

Als oprichters van Meldet willen we hervormingen op juridisch en politioneel vlak, en meer zorgcentra voor seksueel geweld (het plan ligt nu op tafel om per provincie één zorgcentrum op te starten, red.). Maar die hervormingen duren vaak lang en we willen en kunnen niet wachten, want er gebeuren elke dag al zo veel aanrandingen en verkrachtingen. 

Daarom pleiten we voor de oprichting van tusseninstanties waar mensen zich veilig voelen. Dat zijn groepen waar  slachtoffers naartoe kunnen gaan en hulp en info kunnen krijgen over de stappen die ze kunnen zetten. Zo is de kans op secundaire traumatisering minder groot. Heel weinig mensen weten bijvoorbeeld dat je als slachtoffer van seksueel geweld en/of intimidatie recht hebt op een advocaat. Wat al veel zou helpen, is financiële steun en middelen geven aan de instanties die dat werk nu al verrichten, zoals onder andere meldet.org, balance ton bar, en Punt vzw”, sluit Eva D. af.

Foto: Felien Huysman

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!