Bron: Extinction Rebellion
Reportage - XR Belgium

“Wij willen leven!” Extinction Rebellion bezet de Wetstraat na eerste week COP26

Zaterdag zakten enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion naar Brussel om de Wetstraat te bezetten en zo de desastreuze politieke respons op de ecologische crisis aan te klagen. Met deze actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid wilde de beweging woede uitdrukken na jaren van betogen, klimaatspijbelen en petities ondertekenen. “Onze politici doen niet niks; ze verergeren het probleem net met hun steun voor schadelijke industrieën, aldus XR. De politie arresteerde nog voor de actie goed en wel kon starten een 250-tal rebellen.

maandag 8 november 2021 13:15
Spread the love

Voor de actie was een indrukwekkende politiemacht in de weer om de trein- en metrostations en straten rondom de Wetstraat te controleren. Er waren zelfs controles op bussen. Politiecombi’s bezetten zelf een deel van de Wetstraat en er rukte een helikopter uit. Anders dan in andere landen kan je in België activisten preventief oppakken nog voor ze hun actie uitvoeren.

Volgens perswoordvoerder Marjolein Moreaux roept dit alles roept de vraag op: wie zijn de misdadigers? Wat als we politie en justitie zouden inzetten om de échte milieu- en klimaatmisdadigers achter de tralies te stoppen? De CEO’s van grote vervuilende bedrijven bijvoorbeeld? Of hun legertje lobbyisten? Neen. De grote vervuilers worden nog sneller gesubsidieerd dan gearresteerd.’

Wij willen leven

De ontoereikende last minute klimaatdeal van de Vlaamse regering toont het nog maar eens aan. Onze politici nemen de ecologische crisis niet serieus. Ondanks de overstromingen in Wallonië, ondanks het IPCC-rapport. Ze doen niet alleen te weinig; veel van hun maatregelen verergeren de situatie. Nog steeds ondersteunen ze met het belastinggeld van de Belgische burgers schadelijke economische activiteiten. Met de geweldloze bezettingsactie #Time4Rage zendt Extinction Rebellion een boodschap naar de Belgische politici in Glasgow: “genoeg! Wij willen leven!”

‘Na jaren van betogingen, petities, klimaatspijbelacties,… is het nu tijd voor woede. De overstromingen in Wallonië en het laatste IPCC-rapport maken duidelijk dat de ecologische crisis onafwendbaar is. Steeds meer internationale politici geven de indruk de urgentie in te zien als je hen vandaag hoort praten. Toch gaapt er een enorme kloof tussen hun woorden en hun daden. Te vaak doen ze het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen om onze planeet leefbaar te houden’, aldus Woordvoerster Marjolein Moreaux:’

Volgens het European Environmental Agency (EEA) bengelt België wat klimaatdoelstellingen betreft onderaan de Europese ladder.

Individuele verantwoordelijkheid als afleidingsmanoeuvre

’De individuele burgers kregen decennialang aangepraat dat zij hun individuele levensstijl moesten aanpassen. Maar je kan je auto pas wegdoen als er goed en betaalbaar openbaar vervoer is. Niet iedereen beschikt over voldoende middelen om zijn huis te isoleren of biovoedsel te kopen. Enzovoort. Het moraliserende benadrukken van de individuele verantwoordelijkheid was altijd al een afleidingsmanoeuvre. De ecologische crisis is het gevolg van de grote belangenverstrengeling tussen politieke en economische elites’, stelt Moreaux.

Niet alleen de federale regering, maar alle bestuurlijke niveaus in België verergeren de ecologische crisis met hun desastreuze beleidskeuzes, gefinancierd door elke Belgische burger. Zo zijn er bijvoorbeeld (1) de gesubsidieerde gascentrales van Tinne Van der Straeten, (2) de uitbreiding van de Luikse luchthaven voor e-commercegigant Alibaba, (3) de steun voor de plastiekfabriek Ineos in de haven van Antwerpen, (4) de pijpleiding die het Ruhrgebied met de Antwerpse haven moet verbinden waarvoor natuurgebieden moeten wijken, (5) David Clarinvals steun voor de export van Belgische vleesproducten naar Azië.

Soeverein burgerparlement

Marjolein Moreaux: ‘Belgische politici gooien met ons belastinggeld letterlijk olie op het vuur. De ecologische crisis is ook een crisis van de democratie. De bestuurders die wij hebben verkozen moeten nu naar ons, de burgers, luisteren in plaats van naar de lobbyisten van grote bedrijven. Wij eisen de oprichting van een soeverein Burgerparlement, waarin gelote burgers zelf de nodige maatregelen kunnen formuleren voor een sociaal rechtvaardige ecologische transitie.’

Meer info: http://www.extinctionrebellion.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!