foto Pixabay

Omvang van desinformatie over het klimaat op Facebook is “onthutsend”

De verspreiding van foute informatie over het klimaat op Facebook neemt sterk toe. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van honderdduizenden berichten op het online sociaal netwerk. 

donderdag 4 november 2021 12:17
Spread the love

De omvang van de desinformatie over het klimaat die via sociaalnetwerksite Facebook wordt verspreid is “onthutsend”, aldus het rapport. Techwaakhond Real Facebook Oversight Board en non-profit Stop Funding Heat, analyseerden een dataset van meer dan 195 Facebookpagina’s en -groepen. Ze vonden zo’n 818.000 berichten die de klimaatcrisis bagatelliseren of ontkennen. Deze berichten werden elke dag 1,36 miljoen keer bekeken.

Grote verantwoordelijkheid

Slechts 3,6 procent van de inhoud van deze berichten werd op de feiten gecontroleerd. Het rapport stelt ook vast dat Facebook nog steeds duizenden dollars aan reclame-inkomsten binnenhaalt terwijl het verkeerde informatie over het klimaat op zijn advertentieplatform plaatst. Dit probleem werd in het verleden al aangekaart, maar toch is er niets aan gedaan, stellen de onderzoekers.

Ze erkennen wel dat Facebook recent nog heeft aangekondigd dat het 1 miljoen dollar over heeft om desinformatie over de klimaatverandering tegen te gaan. “Maar dit werk wordt tegelijk ondermijnd door de inkomsten die het platform nog steeds krijgt uit die desinformatie”, leest het rapport.

“Een groot technologieplatform zoals Facebook  heeft een grote verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat het dit probleem met open vizier moet bestrijden.”

Bedreiging voor klimaatactie

De onderzoekers stellen dat Facebook, omdat ze een van de grootste spelers zijn, een van de grootste “bedreigingen vormt voor klimaatactie in de komende maanden en jaren.”

Op de klimaattop (COP26) die momenteel aan de gang is in Glasgow zijn er ook verschillende stemmen die het Amerikaanse Congres, het Britse Parlement en het Europese Congres oproepen om wetgeving te voorzien rond de enorme macht van Facebook en het feit dat het netwerk niet voldoende in staat is om foute informatie over het klimaat tegen te gaan.

Facebook is al langere tijd onderwerp van kritiek als het over de verspreiding van desinformatie gaat. In mei 2021 bracht de ngo Avaaz nog aan het licht dat op amper zestig dagen tijd berichten met foute informatie over klimaatwetenschappen en duurzame energie in Amerika zo’n 25 miljoen keer werden bekeken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!