XR

Extinction Rebellion stelt schijnheilig discours dat verantwoordelijkheid voor ecologische crisis op burger afschuift aan de kaak

Gisteravond hebben activisten van Extinction Rebellion (XR) over heel Brussel de inhoud van zo'n 50 billboards vervangen door posters met slogans als... "Beu dat men u vraagt minder te vervuilen terwijl verpakkingen van plastic zijn?Beu dat men u zegt de auto te laten staan terwijl het openbaar vervoer ondergefinancierd is? Beu om steeds maar weer inspanningen te leveren terwijl miljardairs op ruimtetoerisme gaan?"

donderdag 4 november 2021 13:34
Spread the love

Met deze actie, een voorzet voor de nationale actie #Time4Rage van aanstaande zaterdag aan het Federale Parlement, stelt Extinction Rebellion het gangbare en schijnheilige discours aan de kaak dat het individu de schuld geeft van de ecologische crisis. Volgens de milieubeweging hebben alleen de verkozenen de macht om de vereiste structurele maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn om de ecologische transitie te bewerkstelligen.

Marjolein, woordvoerster van XR: “Onze maatschappij geeft individuen weinig ruimte om zelf maatregelen te nemen om de ecologische crisis te bestrijden. Ingebouwde slijtage dwingt ons om toestellen die we kopen regelmatig te vervangen. Biologisch, fair trade en lokaal kopen of onze huizen goed isoleren, zijn (luxe)maatregelen die de meerderheid van de bevolking zich niet kan veroorloven. Vliegtuigmaatschappijen blijven profiteren van uitzonderlijke belastingvoordelen waardoor de kost van het gebruik van minder vervuilende vervoermiddelen in verhouding veel te hoog ligt, enz. Overigens kan men uiteraard stellen dat consumenten die verslaafd zijn aan luxe-, en mode artikelen hun deel van de verantwoordelijkheid dragen. Maar dan gaat men echter voorbij aan het feit dat mensen voortdurend beïnvloed worden door de gangbare consumptie-ideologie, en de marketing die deze ten dienste staat. Wij leven in een pervers systeem dat dringend nood aan verandering heeft en enkel de regering heeft de macht om ingrijpende veranderingen door te voeren. Maar ze doen het niet!”  

Extinction Rebellion doet meer dan alleen maar wijzen op de incompetentie van politici om adequate maatregelen te nemen tegen deze ecologische crisis. Meer dan wat dan ook hekelt XR de actieve steun van onze regeringen aan vervuilende projecten, ten voordele van enkele grote bedrijven. Deze projecten dragen juist bij tot het verergeren van de ecologische crisis. XR verwijst o.a. naar de bouw van gascentrales, kunststoffabrieken en pijpleidingen, alsmede de uitbreiding van de luchthaven van Luik. 

Volgens XR vormt de invloed van de private sector op de politieke besluitvorming een grote bedreiging voor de democratie. Dit kan enkel opgelost worden door de oprichting van een burgerparlement met wetgevende bevoegdheden. Om drie redenen: omdat een burgerparlement minder onderhevig is aan de invloed van lobbyisten; omdat diversiteit rijke besluiten oplevert; en omdat een burgerparlement een grote democratische waarde heeft. 

Marjolein concludeert: “De schijnheilige nadruk op individuele verantwoordelijkheid is nooit meer dan een afleidingsmanoeuvre geweest. De volksvertegenwoordigers moeten hun rol in de letterlijke betekenis van het woord opnemen: de belangen van het volk vertegenwoordigen; niet de belangen van de industrie. Wij pleiten voor de oprichting van een burgerparlement dat autonoom maatregelen kan nemen om een sociaal rechtvaardige ecologische transitie door te voeren.”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!