Foto: Extinction Rebellion
DeWereldMorgen

Klimaatactivisten leggen debat met klimaatministers in Brussel stil

Actievoerders van Extinction Rebellion legden afgelopen vrijdagavond 29 oktober het klimaatdebat ‘De Grote Shift’ van De Standaard stil. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten en Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, gingen er in discussie over de klimaatcrisis. Ook leden van burgergroep Tegengas voerden actie en onderbraken het debat. 

maandag 1 november 2021 16:57
Spread the love

 

Aan het einde van het debat bezetten actievoerders van Extinction Rebellion het podium met spandoeken, en zetten hun boodschap kracht bij met luide alarmsirenes. Op de spandoeken stond “genoeg bla bla, luid het alarm!” en “politici praten, leiders handelen” te lezen. Door de luide sirenes diende de organisatie het debat stil te leggen en de zaal te ontruimen, ook de ministers dropen af.

https://fb.watch/8-NbnwzeI1/

“We zitten midden in een crisis die het voortbestaan van de mensheid bedreigt, en toch slagen de verantwoordelijke ministers er niet in om een goed plan met voldoende maatregelen mee te nemen naar de klimaatconferentie COP26 in Glasgow, die als ‘laatste kans voor de mensheid’ wordt aanzien. Er wordt zelfs over het bouwen van nieuwe gascentrales gepraat, een absurde keuze die miljoenen extra tonnen CO2 de lucht in zal blazen”, zegt David Steeman van Extinction Rebellion.

“Politici blijven al te lang discussiëren over het klimaat. De ministers praten alsof er vanalles gebeurt, maar dat is ruim onvoldoende en te laat om de CO2-uitstoot naar beneden te halen. Politici durven geen doortastende maatregelen te nemen die hun herverkiezing in gevaar brengen. Dat ministers Zuhal Demir en Hilde Crevits plots toch besloten om hun kat te sturen naar dit debat is veelzeggend. Nochtans is het tijd om alle alarmbellen te laten afgaan. Het is de laatste kans voor de mensheid om te handelen en haar eigen voortbestaan te redden. Extinction Rebellion eist dat de overheden onmiddellijk de klimaatnoodtoestand afkondigen en de beslissingsbevoegdheid overdragen aan burgerparlementen, die zullen beslissen over de maatregelen die tegen 2025 ons land volledig koolstofneutraal zullen maken”, aldus de actievoerders.

De klimaatactiegroep liet eerder al van zich horen. Zo blokkeerden duizenden actievoerders in oktober 2019 een hele dag lang het Koningsplein in centrum Brussel. Daarbij drongen ze ook de tuinen van het Koninklijk paleis binnen. Extinction Rebellion blokkeerde zo ook afgelopen zaterdag 30 oktober het Waalse parlement in Namen, en roept ook op om op zaterdag 6 november om 12u het Federale Parlement in de Wetstraat te bezetten. De actiegroep eist dat de regeringen de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroepen en de beslissingsmacht overdragen aan burgerparlementen.

Ook trok burgerbeweging Tegengas vrijdag met fluitjes en confetti de aandacht van het publiek en de panelleden. In een toespraak van twee minuten richtten drie sprekers zich zowel tot ministers Van Der Straeten en Demir. Beide ministers werden opgeroepen om krachten te bundelen, voorbij de tegenstelling tussen gas en kernenergie te kijken en echt werk te maken van een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Tegengas maakte zich alvast sterk dat ook te kunnen afdwingen. Zo klonk het ferm aan het einde van de toespraak: “U beweert dat het onmogelijk is om zonder gas en kernenergie te kunnen? Wij van Tegengas zullen u het tegendeel bewijzen. ​​​​Wij zullen een andere toekomst mogelijk maken.”

“Onmogelijk zonder kernergie of gas? Wij bewijzen het tegendeel!”

De actie vond niet toevallig plaats op de vooravond van een belangrijk weekend in het energiedossier. Op 31 oktober werd bekend gemaakt welke energiebedrijven en concrete projecten subsidies binnenhalen om fossiele gascentrales te bouwen. Deze subsidies zullen naar schatting zo’n €3 miljard bedragen.

Bij Tegengas klinkt het daaromtrent alvast stellig: “Het is volstrekt absurd om in tijden van gevaarlijke klimaatverandering en torenhoge energieprijzen ook nog eens een miljardencadeau uit te delen aan de energiereuzen die ons mede in deze benarde positie hebben gebracht. Zulk beleid is de absolute tegenpool van het sociaal rechtvaardig klimaatbeleid waar we zo een nood aan hebben.”

De uitkomst van de subsidie-veiling biedt echter nog geen garanties dat de gascentrales er ook effectief zullen komen. Tot hiertoe zijn er voor de energiebedrijven namelijk nog belangrijke juridische onzekerheden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!