Soldaten van het Polisario in de buurt van kamp Dahla. Foto: Sven Tuytens
Boekrecensie - Gabrielle Lefèvre, Entre les Lignes

‘De Laatste Handvol Zand’ in raderwerk lucratieve bezetting Westelijke Sahara

Wie zich een voorstelling wil maken van het echte leven van de Sahrawi onder de Marokkaanse bezetting – wat nagenoeg onmogelijk is omdat Marokko elk journalistiek onderzoek dwarsboomt – is gebaat bij het lezen van de roman 'La Dernière Poignée de Sable' door Ursula A, voormalig medewerker van de VN-Missie Minurso in de Westelijke Sahara. Het is een fictief verhaal dat duidelijk geïnspireerd is door echte feiten tijdens de bezetting.

woensdag 20 oktober 2021 14:52
Spread the love

 

Een bekend grapje onder de Sahrawi-bevolking gaat als volgt: Koning Mohammed VI doorsnuffelt op zekere dag de schatkamer van Marokko. Hij vindt te midden van al die rijkdommen een klein gouden lampje. Wanneer hij er met de hand over wrijft verscheen een geest die met diepe stem gromt: ‘Wat is uw wens? Zeg het me en ik zorg ervoor dat die wens uitkomt!’

Zonder nadenken antwoordt de koning: ‘Geest, ik wil dat je mijn vader Hassan II weer tot leven wekt zodat ik hem nog een laatste keer kan zien en hem om raad kan vragen’. De geest schudt langzaam neen en spreekt: ‘Het is onmogelijk iemand terug te halen uit het rijk der doden, alleen Allah heeft die macht’.

Daarop zegt de koning: ‘In dat geval is mijn liefste wens dat de Westelijke Sahara voor eeuwig en altijd Marokkaans bezit blijft!’. Zuchtend kijkt de geest de koning aan en zegt: “Goed dan, wacht hier even op mij, ik ga je vader halen!”.

Fictief verhaal over zéér reële feiten

Op het moment dat Sam zijn betrekking als etnoloog in de schoot van de VN-Missie MINURSO1 in de Westelijke Sahara opneemt, gooit de moord op zijn beste vriend alles overhoop. Het antropologisch onderzoek dat hij ter plaatse voert, is als het ware gelinkt aan deze misdaad.

Het boek La dernière poignée de sable van auteur Ursula A. (een pseudoniem) duikt in de geopolitiek, van Genève over de vluchtelingenkampen van de Sahrawi in Algerije, tot in de uitgestrekte zandwoestijnen van de ‘laatste kolonie van Afrika’.

Deze politieke thriller reconstrueert de zoektocht van een etnoloog die voor de MINURSO werkt en wil uitzoeken wie zijn vriend en eminent lid van de VN-Missie heeft vermoord.

Wat had zijn vriend uitgespit over de activiteiten van de Marokkaanse bezetter dat hem te allen prijze het zwijgen moest worden opgelegd? De auteur Ursula A. is bijzonder goed thuis in het milieu van de VN. Ze weet als geen ander hoe deze organisatie op het terrein te werk gaat en welke haar beperkingen zijn.

Ze laat ons kennis maken met de Sahrawi-mannen en -vrouwen die strijden voor hun vrijheid en daarbij te maken krijgen met discriminatie, gevangenisstraffen, slechte behandeling, folterpraktijken en moordaanslagen. Naarmate het onderzoek van de etnoloog vordert, komt de lezer steeds meer te weten over de inhoud van de officiële rapporten die iedereen kan inzien.

Deze roman komt tot een besluit dat we graag zouden willen toewensen aan de Sahrawi, een volk dat de vredelievende weg heeft gekozen om zijn rechten te doen erkennen.

 

Ursula A. “La Dernière Poignée de Sable”. APSO, 2020, 280 pp. ISBN 978 2955 2413 4 9

Dit is het tweede deel van het artikel Sahara occidental – Maroc: une victoire du droit international met de recensie van het boek, vertaald door Ronald Decelle.

 

Note:

1   Mission des Nations Unies pour l’organisation d’un Référendum au Sahara Occidental.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!