Bron: Amnesty International Vlaanderen

Kinderen Ahmadreza Djalali spreken vader toe in open brief: ‘Er gaat geen dag voorbij dat we niet aan je denken’

Op 17 oktober was het 2.000 dagen geleden dat wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali onterecht werd gearresteerd in Iran. Wat volgde is een lange lijdensweg: hij werd na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld en opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis.

maandag 18 oktober 2021 18:21
Spread the love

 

Dr. Djalali is gefolterd, zijn gezondheidstoestand is slecht en hij leeft in constante angst dat hij zal geëxecuteerd worden. Bovendien mag hij sinds november vorig jaar niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat de situatie voor hen haast ondraaglijk maakt.

Ondanks alles blijven zijn kinderen hoopvol en roepen de mensen op om mee te strijden voor hun vaders vrijlating:

“Lieve papa,

Het is vandaag 2.000 dagen geleden sinds je onterecht gearresteerd werd, en op elk van die 2.000 dagen verlangden we naar je terugkomst. Elke verjaardag, Kerstmis en Nieuwjaar, wensen we dat je de volgende met ons zult kunnen doorbrengen. De jongste van ons was pas vier toen je gearresteerd werd, en elk jaar vraagt hij de Kerstman om je terug te brengen als zijn kerstcadeau.

2.000 dagen van pijn en onrechtvaardigheid. Er gaat geen dag voorbij dat we niet aan je denken. We vragen ons af waarom zo’n onrechtvaardig lot jou moest treffen, jij die niets verkeerds hebt gedaan en altijd een rolmodel voor ons bent geweest.

Ondanks alles, blijven we hoopvol. We bewonderen hoe je zo lang deze hel hebt doorstaan. Wij zullen niet stoppen met vechten voor jouw vrijlating, zodat jij het gevoel van echte vrijheid weer kunt ervaren. We blijven mensen oproepen om zich aan te sluiten bij onze strijd voor jouw vrijlating, voor gerechtigheid. We zullen niet stoppen totdat je weer thuis bent, bij ons, bij je familie en vrienden, en terug in de wetenschappelijke gemeenschap, waar je anderen kunt blijven helpen met je werk en onderzoek.

Met veel liefde,

Jouw kinderen”

Amnesty’s oproep

‘Dr. Djalali en zijn naasten gaan nu al 2.000 dagen door deze nachtmerrie. We hernieuwen onze oproep aan beleidsmakers van alle niveaus om hun inspanningen op te voeren om een einde te maken aan deze onmenselijke situatie. We blijven de familie van Ahmadreza Djalali steunen in hun strijd om hem thuis te krijgen’, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Arrestatie tijdens werkbezoek in Iran

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2020 executeerde Iran minstens 246 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.

 

Lees hier hoe de onschuldige professor in de cel belandde.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!