Bron: Tegengas
Tegengas

Klimaatactivisten bezetten kantoor Groen/Ecolo

Sinds 10u00  deze ochtend bezet een groep van 30 klimaatactivisten en leden van burgergroepen het hoofdkantoor van Groen/Ecolo in Brussel. Zij eisen dat de regeringspartijen het subsidiemechanisme voor fossiele gascentrales annuleren, zich volledig en onvoorwaardelijk scharen achter de kernuitstap in 2025 en stoppen met medewerking verlenen aan andere onnodige schadelijke projecten.

maandag 11 oktober 2021 17:48
Spread the love

 

“Gisteren kwamen tienduizenden mensen de straat op voor het klimaat, inclusief Groen en Ecolo en hun achterban. Wij eisen dat de partijen nu de daad bij het woord voegen en dat Ecolo-minister voor Klimaat Zakia Khattabi en Groen-minister van Energie Tinne van der Straeten de stekker uit de subsidieveiling voor gascentrales trekken. Meelopen in de klimaatmars betekent kiezen voor een 100 procent duurzame toekomst, zonder fossiele brandstoffen, zónder kernenergie en zónder andere zinloze megaprojecten zoals de uitbreiding van het vliegveld van Luik, de plasticfabriek van INEOS, de Boucle du Hainaut of het volbouwen van de Friche Josaphat.”

Aanstaande vrijdag 15 oktober vindt de veiling van subsidies voor gascentrales plaats. Engie-Electrabel, EDF-Luminus en Eneco dingen mee naar de miljarden staatssubsidies die in de veiling verdeeld gaan worden. “Het is asociaal om in een tijd waarin de energiekosten voor huishoudens onbetaalbaar dreigen te worden, miljarden subsidies uit te delen aan fossiele energiebedrijven die vervolgens de winst in hun eigen zak steken. Deze nieuwe gascentrales zijn onnodig, een catastrophe voor het klimaat, sociaal onrechtvaardig en ondemocratisch.” De activisten zijn van plan druk te blijven zetten op Groen/Ecolo, totdat de partijen deze projecten afblazen.

De collectieven en burgerbewegingen die meedoen aan de bezetting liepen gisteren mee in de klimaatmars in het ‘People Power’-blok [1]. Dit blok verenigt burgerbewegingen die strijden tegen schadelijke en nutteloze (mega)projecten en bedrijven, die overal in België en de rest van de wereld een bedreiging vormen voor het milieu, de landbouw, het klimaat en onze gezondheid. Met deze bezetting start een serie van acties tegen grote en kleinere destructieve projecten die valse oplossingen propageren.

“Wij verzetten ons tegen een beleid van oneindige economische groei op een eindige planeet. De klimaatramp is in volle hevigheid aan de gang en treft vandaag al de mensen in de meest precaire situatie in België en de rest van de wereld. De tijd van slappe compromissen en lobbywerk is voorbij. We nemen geen genoegen meer met een “verhoging van de ambities” en abstracte doelstellingen rond CO2 emissies. Betogingen volstaan niet en daarom gaan wij over tot actie. Wij roepen andere sociale bewegingen en collectieven die strijden voor het klimaat op zich bij ons aan te sluiten.”

 

Note:

[1] In het People Power Block liepen mee: Dégaze|Tegengas, Extinction Rebellion, Jeunes Organisés et Combatifs, Komité Centrales, Stop Ali Baba & co, Grondrecht, Mouvement d’Action Paysanne, Ineos Will Fall, Act for Climate Justice, Occupons les Terrains, Blauwhuis, Catapa, Mons se bouge pour le Climat, Gauche Anticapitaliste

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!