Bron: Facebook Extinction Rebellion Gent

Extinction Rebellion Gent vraagt dringende actie in de klimaatcrisis

Op maandagochtend 27 september ontwaakte Gent tussen affiches die alle stroppendragers oproepen om in opstand te komen voor het klimaat. Deze boodschappen werden opgehangen in reclamepanelen die gekaapt werden door Extinction Rebellion Gent.

maandag 27 september 2021 18:20
Spread the love

 

De boodschap is dat het nu of nooit is om in actie te schieten voor het klimaat! Vandaag moeten alle Gentenaars rechtstaan om zich actief te engageren. We moeten van beleidsmakers elke actie vragen die nodig is om onze planeet van catastrofes te vrijwaren, en nie te pleuje totdat de noodtoestand is vermeden en de toekomst van mens en milieu is verzekerd.

Extinction Rebellion Gent roept iedere Gentenaar op om mee aan de noodrem te trekken. Ze beroepen zich op de rebelse Gentse volksgeest, en vragen aan Gent om niet alleen stroppendragers te zijn tijdens de Gentse Feesten, maar zich ook in de praktijk te verzetten, nu het zo broodnodig is.

Waarom zoekt Extinction Rebellion meer Gentse rebellen?

De crisis in leefmilieu en klimaat is al jaren een feit. We worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering, op het nieuws of in de directe omgeving. 2020 was het warmste jaar ooit genoteerd. Ook in eigen land krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven en bosbranden, of met aanhoudende of plotse regenval. Zo werden de overstromingen die in juli 2021 Wallonië troffen, in de media benoemd als de zwaarste natuurramp ooit in België.

Bron: Facebook Extinction Rebellion Gent

Experts zijn het erover eens dat we dergelijke extreme weerpatronen steeds vaker mogen verwachten, naarmate de uitstoot van broeikasgassen verder uit de hand loopt. In augustus 2021 publiceerde het IPCC een zesde rapport, dat verduidelijkt dat de impact van de mens op onze planeet dramatische gevolgen heeft. Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, noemde dit al meermaals ‘een code rood voor de mensheid’. Er is een hoge nood aan een bewust en ingrijpend handelen op wat effectief een noodtoestand is. Indien we geen actie ondernemen, zullen de gevolgen desastreus zijn.

Jan, rebel, verduidelijkt: “Het klimaat slaat op hol. We willen dat mensen zich daarvan bewust zijn en dat ze beseffen dat er iets moet gedaan worden. Anders gaan onze kinderen en kleinkinderen geen prettig leven hebben. We willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en ons beschermt.”

Bron: Facebook Extinction Rebellion Gent

Extinction Rebellion verwelkomt iedereen die zich via geweldloze directe actie wil inzetten voor een toekomst die zowel voor het klimaat als voor alle levende wezens rechtvaardig is. De actiegroep eist dat ook het stadsbestuur de ernst van de situatie erkent, publiek de ecologische noodtoestand afkondigt en zélf doortastende acties onderneemt om de klimaatcatastrofe af te wenden. Tenslotte vragen ze om meer democratische participatie, via burgerpanels die door loting zijn samengesteld en die door wetenschappers goed geïnformeerd worden, om mee een duurzaam beleid uit te stippelen.

Bron: Facebook Extinction Rebellion Gent

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!