Bron: Pixabay
IPS

Verdubbeling van alcoholtaks kan jaarlijks 5.000 doden in Europa voorkomen

De Europese taks op alcohol verdubbelen, kan ertoe leiden dat vijfduizend minder mensen kanker krijgen door het nuttigen van alcohol. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland kunnen op deze manier de meeste mensenlevens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

maandag 20 september 2021 14:52
Spread the love

 

10.700 nieuwe kankergevallen en 4.850 overlijdens kunnen jaarlijks worden voorkomen door eenvoudigweg de belastingen op alcohol te verdubbelen. Deze economische maatregel zou de meeste levens sparen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland.

Miljoenen nieuwe patiënten

De resultaten van de studie, ‘Modelling the impact of increased alcohol taxation on alcohol-attributable cancers in the WHO European Region’ zijn gepubliceerd in The Lancet Regional Health. “In 2020 zijn er meer dan 4,8 miljoen nieuwe kankerpatiënten in de regio Europa bijgekomen”, zegt Carina Ferreira-Borges van WHO Europa, een van de auteurs van de studie. “De Europese regio telt de meeste kankergevallen ter wereld. Overmatig alcoholgebruik is daar een van de redenen van”, zegt ze. “Alcohol wordt gelinkt aan zeven verschillende soorten kanker.”

Het goede nieuws is dat 40 procent van deze laatste kankers kan worden voorkomen. “De nieuwe modellen van de WHO tonen aan dat alcohol zwaarder belasten, het aantal kankergevallen aanzienlijk kan doen dalen”, zegt Ferreira-Borges.

Verdubbeling van de taks

De auteurs maakten simulaties voor drie verschillende scenario’s waarin de accijnzen op alcohol verhoogd werden met 20 procent, 50 procent en 100 procent. Het model dat uitging van een verdubbeling van de accijnzen laat zien dat in het Verenigd Koninkrijk 1.800 minder mensen kanker zullen ontwikkelen en per jaar 680 levens worden gespaard. In Rusland zouden 1400 minder mensen ziek worden en 725 minder mensen sterven aan kanker veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Duitsland zou 1.250 minder zieken en 525 minder doden tellen.

Afgaande op het hoogste aantal nieuwe kankergevallen en doden per hoofd van de bevolking zouden daarnaast met name IJsland, Armenië en Noorwegen veel leed kunnen voorkomen door een verhoging van de taks op alcohol. De maatregel zou vooral borstkanker bij vrouwen en darmkanker bij zowel mannen als vrouwen helpen voorkomen.

Doeltreffende maatregel

“Vandaag blijven de taksen op alcohol in Europa, en zeker in de landen binnen de Europese Unie, vrij laag”, zegt co-auteur Jürgen Rehm. “Daarom ziet de WHO in een verhoging van de accijnzen op alcohol een van de meest doeltreffende manieren om kanker veroorzaakt door alcoholconsumptie te voorkomen. Deze maatregel zou in elk land positieve resultaten opleveren.”

De verhoging van de accijnzen is volgens de WHO een van de meest kosteneffectieve maatregelen om ziekte te voorkomen in Europa. Daarnaast raadt de organisatie ook aan om de aankoop van alcohol minder gemakkelijk te maken (bijvoorbeeld door de invoer van gereduceerde uren waarop alcohol aankopen mogelijk is) en een ban op reclame voor alcohol in de verschillende soorten media.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!