Bron: Stop De Haltesloop

Actiegroepen delen namaak-lijnkaarten uit in Gent: ‘Niet meer geldig op 5.000 afgeschafte haltes’

Onder de slogan ‘Stop De Haltesloop’ verdeelden bewonersgroepen ‘Zonder Bushalte Straat’, ‘Busje Blijft Zo’ samen met Greenpeace Gent zaterdagmiddag op de Korenmarkt in Gent ‘namaak-lijnkaarten’. Ze wijzen daarmee op de gevolgen van het decreet ‘basisbereikbaarheid’. Ze vragen zich af: is op het einde van deze ‘Week Van De Mobiliteit’ ook het einde van onze mobiliteit in zicht?

maandag 20 september 2021 15:51
Spread the love

 

Donkere wolken boven Vlaanderen: ongeveer 5.000 haltes worden in 2023 afgeschaft, waarvan 159 in Gent [1]. Volgens de plannen verdwijnt 1 op 5 haltes en komen hiermee honderdduizenden burgers zonder openbaar vervoer te zitten. Nu al ondervinden er ongeveer 2 miljoen Belgen vervoersarmoede, dit dreigt dus enkel erger te worden [2].

‘Vervoer Op Maat’ (VOM) wordt door Vlaanderen voorgesteld om de nieuwe gaten in het Openbaar Vervoersnet op te vullen: flexbusjes, deelauto’s en deelfietsen. “De huidige plannen voor openbaar vervoer zijn absoluut ontoereikend. Er wordt te weinig geld geïnvesteerd. De reizigers blijven achter met talloze vragen: Hoe zit het met de tarieven? Lukt de aansluiting op de grote bus- en tramlijnen en treinen? Hoeveel op voorhand moet je reserveren?”, zegt Jonas van Greenpeace Gent.

Bron: Stop De Haltesloop

“We vragen om het concept ‘Basisbereikbaarheid’ grondig onder de loep te nemen en aan te passen waar de gaten vallen vooraleer het in te voeren”, aldus de actiegroepen. De uitrol van de ‘Basisbereikbaarheid’ is al zeker uitgesteld tot 2023. De actiegroepen vragen nu aan de Vlaamse Regering om die tijd te gebruiken om het concept aan te passen waar nodig en ook het ‘Vervoer-op-Maat’ te verbeteren vooraleer het wordt ingevoerd. Om dit te betalen kan Vlaanderen beroep doen op het ‘Europees Herstelfonds’.

Bron: Stop De Haltesloop

Ze vragen aan minister Lydia Peeters en eigenlijk alle politici om het recht van hun burgers op ‘een vlotte verplaatsing met het openbaar vervoer’ te verdedigen. De namaak-lijnkaart wordt gebruikt als symbool: wij, als klant, weten wat we nodig hebben en met de huidige plannen gaan we niet akkoord. “Het is jammer dat we opnieuw actie moeten voeren voor iets wat eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn: een bereikbaar, betaalbaar, frequent en duurzaam Openbaar Vervoer”, klinkt het.

Bron: Stop De Haltesloop

 

De actiegroepen roepen alle reizigers op om zich mee in te zetten voor de uitbouw van een modern, aantrekkelijk openbaar vervoer. Dat kan door de online petitie te tekenen (https://www.11m.be/p/stop-de-halte-sloop) of door mee te doen aan de fotowedstrijd op Facebook en Instagram vòòr 25/09 met de hashtag #stopdehaltesloop. Ook in Leuven en Limburg zullen lokale groepen van Greenpeace deze week mee actie voeren tegen het schrappen van de haltes.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!