Bron: Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Belgische Coalitie tegen Kernwapens

111 steden en gemeenten vragen kernwapenvrij België op Internationale Dag van de Vrede

De Verenigde Naties riepen 40 jaar geleden 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. In België roept de vredesbeweging steden en gemeenten, scholen en burgers op om dat zichtbaar te maken met een wapperende vredesvlag. Omdat de internationale spanningen gevaarlijke proporties hebben aangenomen, koppelen we die dag opnieuw aan een oproep tot kernontwapening. De internationale vredesdag vormt de aftrap voor een week van Europese acties die eindigen met een fietsactie – Bikes not Bombs – naar de luchtmachtbasis in Kleine Brogel op zondag 26 september.

vrijdag 17 september 2021 16:52
Spread the love

 

Dit jaar vestigen we de aandacht op het nieuwe VN-verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) dat in januari in werking trad. Wereldwijd staan nog steeds méér dan 13.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. In een context van toenemende economische en geostrategische wedijver tussen grootmachten, spelen kernwapens opnieuw een prominentere rol.

Kernwapenmachten investeerden in 2020 samen een recordbedrag van 72,6 miljard dollar in hun kernwapenarsenalen en verzaken zo aan hun verplichtingen tot kernontwapening zoals bepaald in het non-proliferatieverdrag. Zo kondigde het Verenigd Koninkrijk in maart 2021 aan zijn arsenaal uit te breiden naar 260 kernkoppen en testte Frankrijk in april 2021 nieuwe kernraketten.

In België worden de huidige kernbommen vervangen door moderne B61-12 kernbommen. Dat gebeurt in het geheim, zonder democratisch debat of instemming. Dat is onaanvaardbaar.

Inmiddels steunen al 111 steden en gemeenten de oproep van de vredesbeweging om België kernwapenvrij te maken. Zij zullen op 21 september de vredesvlag laten wapperen. In een brief roepen ze de regering op om af te zien van de installatie van nieuwe kernbommen in Kleine Brogel en het nucleaire verbodsverdrag van de VN (TPNW) te ondertekenen.

Bikes not Bombs

Op 26 september, de internationale dag voor de afschaffing van kernwapens van de VN, zullen tientallen fietsers de boodschap van kernontwapening kracht bijzetten door vanuit Kiewit (in de buurt van Hasselt – vertrek 9u30) naar de luchtmachtbasis in Kleine Brogel te fietsen, waar de kernbommen staan opgesteld. Ze zullen vlak voor de basis vergezeld worden van een aantal Duitse en Nederlandse fietsers die een dag eerder deelnamen aan de fietsactie aan de luchtmachtbasis in Volkel (NL). Aan het eind van de fietsactie vindt een picknick plaats met toespraken gevolgd door een kleurrijke mensenketting aan de omheining van de basis in de Herenwijerstraat.

De Europese vredesbeweging heeft zich verenigd in de campagne Nuke Free Europe en september tot actiemaand uitgeroepen met acties in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Meer info:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!