Bron: Pixabay
11.11.11

‘Derde prik zou vaccinatieongelijkheid nog meer uitvergroten’

De Hoge Gezondheidsraad buigt zich morgen over een mogelijke uitbreiding van de derde prik. Verschillende experten en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke geven aan geen voorstander te zijn en pleitten voor internationale solidariteit. 11.11.11-directeur Els Hertogen bevestigt die noodzaak: “De situatie is schrijnend. Sommige landen hebben niet eens een vaccinatiegraad van 1 procent.”

woensdag 15 september 2021 14:35
Spread the love

 

11.11.11 bevestigt in een persreactie de boodschap van onder meer federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Internationale solidariteit is inderdaad de weg uit de crisis. Structurele oplossingen in de strijd tegen COVID-19 zijn levensnoodzakelijk om een veilige leefomgeving voor iedereen te creëren”, stelt directeur Els Hertogen. “Voorlopig is er geen wetenschappelijk bewijs voor een uitbreiding van de derde prik. De WHO formuleerde al in augustus een negatief advies en blijft hameren op het belang van een eerste en een tweede vaccinatiedosis.”

Extra vaccins toedienen bovenop de huidige twee dosissen betekent volgens 11.11.11 dat de internationale ongelijkheden nog meer zullen uitvergroten en het schaarse aanbod verder wordt afgeschermd. Dat terwijl prioritaire bevolkingsgroepen in vele lage-inkomenslanden nog niet eens een eerste vaccin hebben ontvangen. Vele landen geraken niet eens aan een vaccinatiegraad van 1% als gevolg van de enorme schaarste, dat bevestigen cijfers van de WHO.

Het vaccinatieprogramma COVAX schiet volgens 11.11.11 tekort als reële oplossing om de grote tekorten in te vullen. Bovendien zullen de vaccinleveringen aan arme landen via COVAX een pak kleiner zijn dan oorspronkelijk gepland. Het doel was 2 miljard doses tegen eind dit jaar. Die verwachting is nu bijgesteld tot iets meer dan 1,4 miljard dosissen, waarvan er 1,2 miljard bestemd zijn voor lage-inkomenslanden. Tot dusver werden echter slechts 240 miljoen vaccins via Covax verdeeld, waarvan 145 miljoen voor het continent Afrika. “Dat lijkt veel, maar in de realiteit is het een schrijnend gebrek ten opzichte van de echte noden. De Afrikaanse volledige vaccinatiegraad bedraagt momenteel 3,7 procent ten opzichte van 55% van de bevolking van de EU”, benadrukt Els Hertogen. “Slechts circa 0,03% van de Democratische Republiek Congo is vandaag volledig ingeënt tegen COVID-19, voor België bedraagt dat cijfer 71%. Die cijfers spreken boekdelen.”

Structurele oplossingen

“De nood om bijkomend te vaccineren in economisch kwetsbare landen is groot”, stelt Hertogen. “Maar cruciaal is vooral de  inzet  op structurele oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de versterking van lokale productiecapaciteit van vaccins en een tijdelijke opzeg van de patenten. Vooral op dat laatste vlak heeft onze Belgische regering een grote verantwoordelijkheid te nemen gezien ze niet behoort tot de meer dan 100 landen die zich scharen achter het voorstel om de intellectuele eigendomsrechten op COVID-19-vaccins tijdelijk op te heffen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!