Een muurschildering van Berta Cáceres, milieu-activiste in Hondurs, die in 2016 is vermoord. Bron: Pixabay
IPS

2020: nooit eerder werden meer milieuactivisten vermoord

In 2020 zijn minstens 227 mensen vermoord die opkwamen voor het milieu of hun land, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de ngo Global Witness.

maandag 13 september 2021 16:47
Spread the love

 

De wereld staat in brand en de klimaatcrisis grijpt wild om zich heen, en toch zijn er nooit eerder zoveel mensen omgekomen die de aarde net willen beschermen, stelt het jaarrapport van Global Witness dat vandaag werd voorgesteld. Colombia staat op nummer 1 met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers onder milieuactivisten en mensen die hun land beschermen: 65. In Mexico ligt het aantal bevestigde sterfgevallen op 30, gevolgd door de Filipijnen (29) en Brazilië (20).

Nicaragua telt twaalf moorden – in 2019 waren dat er nog vijf. Deze stijging zet het land op de eerste plaats wat betreft het hoogste aantal moorden op milieuactivisten per hoofd van de bevolking. 

Houtkap

De cijfers tonen dat de menselijke tol erg hoog is voor mensen die actie ondernemen om de natuur en de natuurlijke rijkdommen van de aarde te beschermen. Minstens 30 procent van de gedocumenteerde aanvallen uit 2020 zijn gelinkt aan houtkap, mijnbouw of landbouwactiviteiten. De meeste slachtoffers vielen in 2020 in de industrie van houtkap en ontbossing: 23 mensen lieten het leven toen ze deze praktijken wilden verhinderen of aanklagen in landen als Brazilië, Nicaragua, Peru en de Filipijnen.

Nog een opmerkelijk cijfer komt uit Afrika. In 2019 werden op het continent zeven dodelijke slachtoffers geregistreerd. Vorig jaar steeg dat cijfer spectaculair tot achttien moorden. Democratische Republiek Congo is in 2020 het hardst getroffen met twaalf moorden op rangers in het Virunga Nationaal Park. 

Moord, geweld en bedreiging 

De cijfers zijn slechts minima, zegt Global Witness, want heel wat moorden krijgen geen aandacht. Bovendien schuilt achter de doden een veelvoud aan activisten die het zwijgen wordt opgelegd door gewelddadige aanvallen, doodsbedreigingen of rechtszaken. De ngo vestigt ook de aandacht op het toenemend geweld tegen journalisten die wanpraktijken onder de aandacht willen brengen. 

“We hopen dat er ooit een dag komt dat we kunnen rapporteren dat er een einde is gekomen aan het geweld tegen mensen die de planeet beschermen”, zegt Chris Madden, van Global Witness. “Maar zolang overheden niet opkomen voor de bescherming van deze activisten en ze bedrijven en hun winsten op de eerste plaats zetten, is deze dag nog niet aangebroken. 

“De cijfers die we vandaag presenteren herinneren er ons opnieuw aan dat het gevecht tegen de klimaatcrisis voor sommigen een erg hoge tol vraagt”, zegt Madden. “Deze mensen hebben hun leven gegeven om bossen, rivieren en de hele biosfeer te redden. Zij hebben essentieel werk verricht om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat zij dit met hun leven bekopen, moet stoppen.”

De Europese Unie (EU) werkt momenteel aan twee wetten die handhaving moeten mogelijk maken als bedrijven die in de EU opereren, mensenrechten schenden in de landen waar ze productieactiviteiten hebben of grondstoffen winnen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!