Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Mensenketting tegen VS-kernwapens op Duitse luchtmachtbasis in Büchel

Zondag 5 september is in het Duitse Büchel de aftrap gegeven van een Europese actiemaand tegen de kernwapens in Europa. 800 vredesactivisten vormden er een mensenketting uit protest tegen de VS-kernbommen die er op de luchtmachtbasis Fliegerhorst staan opgesteld in het kader van de nucleaire taakverdeling van de NAVO.

dinsdag 7 september 2021 09:14
Spread the love

 

De actie vond enkele weken voor de federale verkiezingen van 26 september plaats om Duitsland op te roepen zich aan te sluiten bij het VN-kernwapenverbod dat sinds 22 januari 2021 van kracht is. De vredesbeweging voert al 25 jaar actie aan de luchtmachtbasis. De mensenketting was georganiseerd door de campagne “Büchel is overal! Kernwapenvrij nu“.

“De impasse in de nucleaire ontwapening moet eindelijk worden doorbroken. De komende federale regering kan het kernwapenverbod dat in januari in werking is getreden niet langer negeren en moet eindelijk tot het verdrag toetreden! De argumenten van de huidige regering tegen dit historische verdrag zijn mager. Dat neemt niet weg dat er voor miljarden geïnvesteerd wordt in de nucleaire bewapening”, zegt Marion Küpker, woordvoerster van de campagne. “Ondanks spoorwegstakingen en de verslechterende coronasituatie hebben we met 800 deelnemers een sterk signaal kunnen afgeven”, vervolgt Küpker.

Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Rond 13.00 uur werd een anderhalve kilometer lange menselijke ketting gevormd. Om corona-afstanden te bewaren, gebruikten de demonstranten vredeslinten en spandoeken. Onder de deelnemers waren ook activisten uit andere Europese landen. Nadien vonden er diverse toespraken plaats. Om de Europese dimensie te benadrukken waren er ook sprekers uit België (Vrede vzw), Nederland en Italië.

“De Europese vredesbeweging werkt samen om een einde te maken aan de nucleaire taakverdeling in NAVO-verband. Er is nood aan een politiek van ontspanning, wat betekent dat de internationale samenwerking op vlak van klimaat uitgebreid moet worden naar veiligheid en vrede”, aldus Angelika Claußen, voorzitster van IPPNW Europe en co-voorzitster van IPPNW Duitsland. Haar organisatie, de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), won in 1985 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inspanningen om te wijzen op de medische en milieugevolgen van een kernwapenoorlog.

Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Büchel Air Base is de laatst overgebleven kernwapensite van de VS in Duitsland (in de jaren 80 werden er ook Pershing II en Kruisraketten in Duitsland opgesteld). Net als in België, Nederland, Italië en Turkije worden de huidige kernbommen binnenkort vervangen door B61-12 kernbommen met een variabele explosiekracht en een grotere doelgerichtheid door middel van elektronische sturing. Duitsland heeft er zicht toe geëngageerd om de vliegbasis uit te breiden en moderniseren, een investering waarvoor 256 miljoen euro is uitgetrokken. Daarnaast is ook voorzien dat er nieuwe gevechtsvliegtuigen worden aangeschaft om deze kernbommen te transporteren, wat miljarden gaat kosten. De Duitse vredesbeweging spreekt van ‘belachelijke uitgaven’. Uit representatieve opiniepeilingen blijkt dat een grote meerderheid van de bevolking al jaren voorstander is van het terugtrekken van kernwapens.

In de komende weken worden ook acties gepland in Volkel (Nederland, op 25 september), Groot-Brittannië (op een tiental plaatsen op 26/09) en in Italië. In België roept de Belgische Coalitie tegen Kernwapens op om deel te nemen aan de ‘Bikes not Bombs’-fietstocht op zondag 26 september. Die dag is door de VN uitgeroepen als de Internationale Dag voor de Eliminatie van Nucleaire Wapens.

Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Mensenketting tegen kernwapens in Büchel. Foto: Ludo De Brabander

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!