Hugo Van Dienderen. Bron: LEF
Grootouders voor het Klimaat

Caroline Pauwels is nu ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat

maandag 6 september 2021 17:48
Spread the love

 

“Het droogste voorjaar ooit, de natste zomer ooit, het warmste jaar ooit … Wie zich vandaag geen zorgen maakt, wie wegkijkt van wat er bezig is te gebeuren, dreigt zich schuldig te maken aan schuldig verzuim.“ Caroline Pauwels, rector VUB

Caroline Pauwels, rector van de VUB, is expliciet in haar motivatie als ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. De klimaatcrisis heeft zich deze zomer ook in onze streken zeer duidelijk laten zien. Dan nog wegkijken is ‘schuldig verzuim’: een specifieke juridische term met een hoog ethisch gehalte.

Caroline Pauwels is de derde rector die zich, na Herman Van Goethem (rector UAntwerpen) en Luc De Schepper (ere-rector UHasselt), als ambassadeur aansluit bij de boodschap van de Grootouders voor het Klimaat, een onafhankelijke burgerbeweging die opkomt voor de toekomst van de kinderen en kleinkinderen. De beweging ontstond pas in 2019 en wordt nu al door meer dan 130 ambassadeurs openlijk gesteund, onder wie wetenschappers, kunstenaars, auteurs, academici, oud-politici en mensen uit het middenveld.

“Niets is vandaag belangrijker dan de zorg voor onze leefomgeving. Ieder van ons moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen.” – Caroline Pauwels, rector VUB

Ondanks corona is de burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat blijven groeien en haar aanzien en invloed als drukkingsgroep is zelfs toegenomen. Bernard Hubeau, co-voorzitter van de Grootouders, zegt daarover: “Dat komt omdat we akelig gelijk hebben gekregen wat betreft de klimaatcrisis. Vroeger kregen we dikwijls te horen dat we toch niets merken aan ons klimaat. Maar de overstromingen in de Ardennen hebben het nu duidelijk zichtbaar gemaakt.”

De Grootouders zijn ook mede-organisator van de nationale klimaatbetoging #BackToTheClimate, die op 10 oktober 2021 door Brussel trekt.

“Samen kunnen we het tij keren.”

Dit is de volledige motivatietekst van rector Pauwels:

Eind juni 2021 bereikte het kwik in Canada 49 graden: het was er warmer dan in Dubai. Een hittegolf als deze komt maar één keer in de duizend jaar voor, verzekerden meteorologen. Maar steeds vaker worden dat soort weerrecords gebroken: het droogste voorjaar ooit, de natste zomer ooit, het warmste jaar ooit… Wie zich vandaag geen zorgen maakt, wie wegkijkt van wat er bezig is te gebeuren, dreigt zich schuldig te maken aan schuldig verzuim.

Niets is vandaag belangrijker dan de zorg voor onze leefomgeving. Ieder van ons moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Voor onze kinderen, voor hun kinderen, voor alles wat ons dierbaar is, voor onszelf.

De jongeren wijzen ons de weg, met de klimaatacties, met de manier waarop zovelen van hen proberen het duurzaamheidsdenken deel te maken van hoe ze vandaag leven. Ik steun de acties van Grootouders voor het Klimaat dan ook met heel mijn hart. Jong en oud samen, op ons komt het aan. Samen kunnen we het tij keren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!