Bron: Klimaatcoalitie
Opinie - Klimaatcoalitie

IPCC luidt alarmbel in aanloop naar klimaattop Glasgow

Vandaag publiceerde het VN Klimaatpanel (IPCC) het eerste luik van haar nieuwe rapport. De Klimaatcoalitie reageert en roept op tot een massale mobilisatie op zondag 10 oktober. Hoog tijd voor concrete actie, er is geen tijd meer voor loze beloftes.

maandag 9 augustus 2021 12:40
Spread the love

 

Het nieuwe rapport verschijnt op een bijzonder moment: enerzijds maken we een verwoestende zomer mee waarin de klimaatcrisis vele slachtoffers maakt in België en overal ter wereld, anderzijds bevinden we ons aan de vooravond van de belangrijke klimaattop (COP26) die zal doorgaan van 1 tot 12 november in Glasgow (Schotland). “Vandaag kregen we de voornaamste wetenschappelijke bijdrage aan de klimaatonderhandelingen in Glasgow in november in handen”, zegt Lien Vandamme, woordvoerster van de Klimaatcoalitie. “Ook al zijn de conclusies niet nieuw, ze geven een ongezien signaal en ze moeten gezien worden in het kader van de catastrofes die deze zomer geteisterd hebben. We moeten alles in het werk stellen om van koers te veranderen.”

Aanpassing en steun voor slachtoffers

Volgens de eerste berichten achten de wetenschappers van het IPCC het nu zeer waarschijnlijk dat onze planeet op korte termijn de grens van 1,5°C opwarming zal overschrijden in vergelijking met pre-industriële tijden. Dit is echter niet het moment om op te geven: in de strijd tegen de klimaatcrisis is elke tiende graad van belang en moeten we alles in het werk stellen om de schade te beperken.

Achter de wetenschappelijke gegevens en de percentages van emissiereducties schuilen mensenlevens en kostbare natuur die steeds meer getroffen worden door de klimaatcrisis. Bovendien is de klimaatcrisis fundamenteel onrechtvaardig: ze treft mensen in kwetsbare omstandigheden het eerst en draagt zo bij tot een toenemende ongelijkheid. Hoe langer we niets doen, hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn. “Nu ligt de prioriteit bij de steun aan de slachtoffers maar we moeten ook snel van adaptatie een prioriteit maken, overal ter wereld. We zitten midden in de klimaatcrisis en moeten ons daar tegen wapenen. Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren.” Dat geldt binnen België maar ook in andere delen van de wereld: als historische vervuiler heeft ons land een verantwoordelijkheid op mondiaal niveau.

Een massale mobilisatie op 10 oktober

Op zondag 10 oktober komen we opnieuw op straat om onze beleidsmakers ter verantwoording te roepen in het licht van de urgentie en ambitieuze, eerlijke en concrete maatregelen te vragen. De Klimaatcoalitie roept sinds enkele maanden op om werk te maken van een Belgische Green New Deal. “De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen. Wij zullen geen loze beloftes meer aanvaarden”, legt Lien Vandamme uit. “Het is hoog tijd om onze samenleving te herstellen en heruit te vinden. We hebben nood aan een Green New Deal”, besluit Lien Vandamme.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!