Opnieuw reddingsschip met honderden migranten op zoek naar veilige haven
IPS

Opnieuw reddingsschip met honderden migranten op zoek naar veilige haven

Het reddingschip Ocean Viking vaart al vier dagen rond in internationale wateren, op zoek naar een plaats om aan te meren. Aan boord zijn 593 migranten die gered werden toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken in gammele bootjes.

donderdag 5 augustus 2021 16:34
Spread the love

 

Het afgelopen weekend redde het schip, dat gecharterd wordt door de hulporganisatie SOS Mediterranée, 555 mensen van zes vaartuigen in nood voor de Maltese en Libische kusten. De ngo pikt migranten en asielzoekers op die met weinig zeewaardige vaartuigen de oversteek wagen van Noord-Afrika naar de Europese Unie.

Een zwangere vrouw moest dinsdag samen met haar partner om medische redenen worden geëvacueerd door de Italiaanse kustwacht. De Ocean Viking dringt de voorbije vier dagen aan bij verschillende maritieme autoriteiten op een veilige plek om de drenkelingen te ontschepen, maar voorlopig zonder resultaat.

In 2019 dobberde hetzelfde schip twee weken rond op zee,voor het mocht aanmeren op Malta. Een achttal lidstaten ging toen akkoord om de meer dan 350 migranten aan boord op te vangen.

Dodelijke wateren

Volgens cijfers van de VN zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar al minstens 1146 mensen omgekomen in een poging om Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Dat is meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

SOS Mediterranée zegt dat het sinds februari 2016 meer dan dertigduizend mensen heeft gered. De ngo beschuldigt de regeringen van de Europese Unie van het verwaarlozen van gecoördineerde zoek- en reddingsacties, om zo migranten te ontmoedigen om de oversteek te maken vanuit het door oorlog verscheurde Libië.

Daar zijn Afrikaanse migranten vaak het slachtoffer van georganiseerde misdaad en militiegeweld. Ook in de officiële migratiecentra van de Libische overheid zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, volgens een rapport van Amnesty International.

De Libische kustwacht wordt er ook van beschuldigd  met geweld mensen terug te sturen van schepen die ze onderscheppen naar Libië, zelfs als ze zich in Europese wateren bevinden. Verschillende Europese lidstaten hebben akkoorden gesloten met de Libische kustwacht en met lokale milities om de migratie richting Europa te ontmoedigen. Dat werkt volgens de mensenrechtenorganisatie het misbruik van de migranten in de hand.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!