Rohingya Refugees Camp in Ukhia, Cox's Bazar, Bangladesh (foto: captain raju, wikimedia commons)
IPS

Zware overstromingen treffen Rohingya-kampen in Bangladesh

Uitzonderlijk hevige neerslag heeft de voorbije dagen tot overstromingen geleid in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh. Twaalfduizend vluchtelingen zijn getroffen, en minstens zes mensen zijn overleden.

vrijdag 30 juli 2021 10:15
Spread the love

De overbevolkte vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar werden getroffen door drie dagen van aanhoudende zware moessonregens en harde wind. Dinsdag viel op 24 uur meer dan 300 millimeter regen in de kampen waar meer dan 800.000 Rohingya-vluchtelingen verblijven. Dat is bijna de helft van het maandelijkse neerslaggemiddelde voor juli op één dag.

De overstromingen en aardverschuivingen hebben het onderkomen van meer dan tweeduizend gezinnen beschadigd of vernield. In totaal zijn twaalfduizend mensen getroffen, en vallen minstens zes doden te betreuren, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Vrijwilligers en lokale organisaties werken de klok rond om gezinnen in dringende nood te helpen. Tot nu toe zijn meer dan 5.000 vluchtelingen tijdelijk verhuisd naar opvangcentra of een onderkomen bij familie.

De komende dagen worden meer zware regenbuien verwacht, en het moessonseizoen houdt nog drie maanden aan. De situatie wordt nog verergerd door de covid-19-pandemie: in Bangladesh is een strenge lockdown van kracht als reactie op het toenemende aantal gevallen in het land.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!