Koning pleit voor regularisatie op Nationale Feestdag

In zijn 21 juli-toespraak zal koning Filip straks een lans breken voor de regularisatie van mensen zonder papieren. Althans, dat is wat een video die online circuleert, ons wil doen geloven. Het fragment presenteert zich als een gelekt deel uit de tv-toespraak die de koning deze middag geeft.

woensdag 21 juli 2021 13:11
Spread the love

In de online video heeft de koning het in het Frans over een crisis die de zwaktes van onze samenleving blootlegt, omdat hij de meest kwetsbaren treft. Hij spreekt zijn solidariteit met hen uit en benadrukt hun menswaardigheid. Omdat ‘er momenten zijn waarop de geschiedenis niet wacht’ en ‘iedereen onmisbaar is voor de gigantische uitdagingen die ons wachten’, pleit koning Filip ten slotte voor een volledige regularisatie. In naam van het hele land roept hij de federale regering op tot ‘een beslissend gebaar: een menselijker asielbeleid’. Of dat is toch hoe de Nederlandse voice-over de koning vertaalt.

In werkelijkheid is de video satire: de wensdroom van een groep sympathisanten van de ruim 400 hongerstakers die vragen om een regularisatie van mensen zonder papieren, op basis van duidelijke criteria en een onafhankelijke commissie die de aanvragen beoordeelt. De online video werd deze morgen verspreid en gedeeld vanuit een 50-tal Facebook-pagina’s van individuen en organisaties.

Fans van de jaarlijkse 21-juli toespraak zullen opmerken dat de bewerkte toespraak van de koning zich baseert op fragmenten van zijn speech op de nationale feestdag van vorig jaar. De kans dat Filip vandaag echt pleit voor regularisatie is miniem, gezien de oplopende spanningen in de regering rond deze kwestie.

Wel zijn er vandaag op 21 juli opnieuw fysieke steunacties met de hongerstakers gepland. In Gent, Antwerpen en Leuven doen burgers vanmiddag en vanavond liggende sit-ins om mee te pleiten voor een humane oplossing: geen individuele dossierbehandeling, maar een structurele beleidskeuze die de gebreken van het asielbeleid wegwerkt. En toegang tot werk en gezondheidszorg. Een 30-tal organisaties roept mee op tot de actie, van regionale vakbondsafdelingen en Samenlevingsopbouw Antwerpen tot Jongsocialisten Gent en burgerbewegingen als Hart boven Hard.

http://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/860425221225238/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!