Foto: Dokters van de Wereld

Meerdere steunacties voor hongerstakers op de nationale feestdag

Op woensdag 21 juli vinden in Gent, Antwerpen en Leuven burgeracties plaats in solidariteit met de mensen zonder papieren in hongerstaking en in protest tegen hoe de regering omgaat met hun eisen. “We hebben nood aan een snelle oplossing om hun levens te redden én aan structurele veranderingen” zo klinkt het.

dinsdag 20 juli 2021 14:39
Spread the love


Sinds 23 mei zijn 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk. Ze beslisten tot hun hongerstaking over te gaan na maandenlang acties gevoerd te hebben voor regularisatie en het recht om in humane omstandigheden te mogen leven en werken. Helaas weigeren bevoegd staatssecretaris Mahdi (CD&V) en de regering nog steeds elk gesprek op basis van het voorstel tot onderhandelingen van USPR (l’Union des Sans Papiers pour la Régularisation). Hoe langer de regering weigert in te gaan op deze uitnodiging, hoe groter de kans wordt dat hongerstakers zullen overlijden.

Op 21 juli, de Belgische nationale feestdag, zullen een groep burgers en organisaties daarom hun solidariteit en verontwaardiging laten blijken in verschillende Vlaamse steden. Voor mensen zonder papieren valt er op deze feestdag alvast niets te vieren, aldus Sarah El Massaoudi, mede-organisator in Antwerpen: “Vandaag zullen vele speeches weer onze nationale waarden en onderlinge solidariteit in België benadrukken, maar intussen lukt het onze regering maar niet om een toereikende oplossing te bieden voor medemensen die aan het sterven zijn. Ze herleidt de kwestie tot het herbekijken van individuele dossiers, maar schiet zo tekort tegenover de structurele gebreken van het systeem zelf. Net het individuele combineren met het structurele, dat vragen de hongerstakers.”

De actievoerders zijn onvoorwaardelijk solidair met de mensen zonder papieren in hongerstaking en hun legitieme eisen: een regularisatie van de mensen zonder papieren, op basis van duidelijke criteria en een onafhankelijke commissie die de aanvragen beoordeelt. Daarnaast willen ze toegang tot werk en volwaardige gezondheidszorg.

Om deze eisen kracht bij te zetten houden de actievoerders ‘s middags op het Operaplein in Antwerpen en ‘s avonds aan de Stadshal in Gent een sit-in, waarbij ze – net als de hongerstakers zelf – roerloos op de grond gaan liggen. Klaartje Van Kerckem van #GentZonderGrenzen: “Het is een symbolische actie die onze solidariteit uitdrukt. Maar wees gerust: we laten niet over ons heen lopen. We blijven druk zetten tot de regering met échte structurele oplossingen komt. De klok tikt.” Ook in Leuven houdt Hart Boven Hard rond de middag een gelijkaardige protestactie.

De acties in Gent en Antwerpen krijgen steun van heel wat lokale en nationale organisaties: ACV Oost-Vlaanderen, ACV Puls, ABVV Oost-Vlaanderen, Actief Linkse Studenten en Scholieren, Anarchistisch Collectief Antwerpen, Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen, Campagne Rosa Gent, Comac Antwerpen en Gent, Een Hart Voor Vluchtelingen, Gent Zonder Grenzen, Hart Boven Hard Gent, VZW Humain, Jong Groen StuGent, Jongsocialisten Gent, Kif Kif vzw, LABO vzw, LEF (Links en Ecologisch Forum), Open Grenzen, Platform 21/03 Gent, Rode Lotus vzw, SAP – Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, Steuncomité van de USPR Vlaanderen, USPR (Union des Sans-Papiers pour la Régularisation), Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent.

———————————————

De Antwerpse actie vindt plaats van 13u tot 14u aan het Operaplein, de Gentse actie van 19 tot 20u, bij de Stadshal (Poeljemarkt).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!