Bron: Solidaire Burgers
Opinie - Solidaire Burgers

Solidaire burgers eisen posteractie op in Gent ter ondersteuning van hongerstakende sans-papiers

Tijdens de nacht van dinsdag 13 juli op woensdag 14 juli zijn er op verschillende plaatsen in Gent posters verschenen in naam van CD&V waarop te lezen staat dat de partij zou pleiten voor verblijfsvergunningen voor mensen zonder papieren. De partij reageerde reeds op deze actie en stelde dat dergelijke posters geen officiële posters zijn. De posters werden verspreid door een groep solidaire burgers, die op een satirische manier wilden aantonen hoe CD&V de huidige politieke impasse kan openbreken.

vrijdag 16 juli 2021 18:46
Spread the love

 

Al 55 dagen duurt de hongerstaking van mensen zonder papieren aan de VUB, ULB en de Begijnhofkerk in Brussel. Na vele beloftes van overleg en een zoektocht naar een humane oplossing, is er vanuit de Vlaamse politiek en vooral CD&V, die de staatssecretaris voor migratie levert, nog geen bereidheid getoond te luisteren naar de eisen van de USPR (Union des Sans-Papiers pour la Régularisation). De USPR eist regularisatie van alle mensen zonder papieren in hongerstaking.

Politici, en specifiek Sammy Mahdi, stellen dat regularisatie niet mogelijk is en bovendien niet wenselijk, aangezien het de deur open zou zetten voor meer regularisaties. Voor de hongerstakers is het beëindigen van hun staking zonder regularisatie geen optie, aangezien het leven zonder papieren, en dus zonder rechten niet menswaardig is. Daarnaast wordt de kwestie steeds dringender, gezien de kans op onomkeerbare gezondheidsschade voor de hongerstakers elke dag vergroot.

Bron: Solidaire Burgers

Tegelijkertijd blijft een politieke beslissing uit. “Het is daarom dat wij vanuit Vlaanderen, waar op dit moment alle politieke onderhandelingen vastlopen, onze steun willen betuigen aan de hongerstakers in Brussel. Op die manier zetten we extra druk op de Vlaamse ministers die momenteel het gesprek tegenhouden.”

De posteractie en een brief geschreven in naam van CD&V, tonen aan hoe de partij de huidige impasse kan openbreken. Daarnaast stellen de solidaire burgers in hun statement dat in een mogelijk antwoord op de hongerstaking, naast een regularisatie voor de hongerstakers, ook een kans voor structurele verandering in het huidige migratiebeleid schuilt. “Met deze actie hopen we aan te tonen dat een menselijk migratiebeleid wel mogelijk is en dat dit samen kan gaan met een regularisatie voor de hongerstakers, iets wat nu wordt tegengewerkt door CD&V.”

Bron: Solidaire Burgers

Daarnaast hopen ze dat de actie Gentenaars bereikt en ook hen aan het denken zet over regularisatie en structurele oplossingen voor mensen zonder papieren, die in ons land werken en leven. CD&V reageerde reeds kort op de posteractie door de posters weg te halen. Een politieke, concrete reactie voor de hongerstakers bleef uit.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!