Bron: Facebook Steuncomité van de USPR Vlaanderen
Opinie - Steuncomité van de USPR Vlaanderen

Rector UGent neemt gerechtelijke stappen als UFO-bezetting na 25 juli doorzet

Donderdag 15 juli heeft de groep studenten en activisten die op dit moment het UFO-gebouw in Gent bezetten, een brief ontvangen van rector Van De Walle over hun aanwezigheid in het UFO. In deze brief stelt de rector dat, wanneer de bezetting na 25 juli zal doorzetten, er gerechtelijke stappen ondernomen zullen worden om de bezetting te beëindigen.

vrijdag 16 juli 2021 16:39
Spread the love

 

De reden voor dit opgelegde vertrek gegeven door de rector is dat na de 25ste onderwijsactiviteiten weer van start zullen gaan en het gebouw daardoor weer nodig zal zijn. Daarnaast benadrukt de rector in zijn bericht aan de bezetters zijn begrip voor de actie en nogmaals zijn oproep tot een humane oplossing. Hij verwijst hierbij naar eerdere statements gemaakt door het rectoraat en het VLIR overleg.

Voor de bezetters van het UFO verandert deze eis van de rector niets. Zij hebben vanaf het begin van de actie in het UFO van de rector geëist dat hij zich uitspreekt voor een regularisatie van alle hongerstakers. Omdat ook in dit bericht hier geen sprake van blijkt te zijn, besluiten de bezetters hun actie door te zetten. Daarnaast hebben de actievoerders in eerdere statements ook aangegeven dat hun tijd in het UFO afhangt van de rector en de positie die hij verkiest in te nemen. Ondanks dat de bezetters aangeven de komende activiteiten van de universiteit niet in de weg wensen te staan, wijzen zij op de urgentie van de situatie van de 475 hongerstakers en geven hier resoluut voorrang aan boven de onderwijsactiviteiten.

Hoewel de bezetting tot nu toe rustig is verlopen, en de actievoerders zich hebben gehouden aan de aan hen opgelegde regels, wordt er door de rector nu aangekondigd dat de politie geïnformeerd zal worden en de toestemming heeft in te grijpen wanneer de (covid)-regels niet worden nageleefd. Ondanks de voor hen teleurstellende aanpak van de rector zien de bezetters nog altijd de nood voor hun actie. Daarnaast geven ze aan dat de steun die zij voor hun actie hebben ontvangen de laatste weken de urgentie van hun steunactie bevestigt. Dit heeft ertoe geleid dat de actievoerders beslissen bij hun eerdere eis te blijven, en pas te vertrekken wanneer de rector zich heeft uitgesproken voor een regularisatie van alle hongerstakers. Hierbij vragen de bezetters voor begrip van de rector voor de situatie van mensen zonder papieren.

Uit zijn eerdere oproepen voor een humaner beleid blijkt dat de rector zich schaart achter het feit dat het huidige beleid ontoereikend is. Volgens de bezetters is een algemene regularisatie hier het enige antwoord op. Individuele regularisatie, waar de rector voor oproept, is namelijk het huidige beleid.

Door de bezetting voort te zetten, hopen de actievoerders druk te zetten op de politiek voor een waardig bestaan voor de hongerstakers. Door als Vlaamse universiteit, met de steun van de rector en het personeel dat dit reeds deed, een verenigde oproep te doen aan de Vlaamse overheid. De actievoerders benadrukken hierbij dat de bezetting van het UFO momenteel de enige permanente uiting van steun is voor de belangen van de USPR in Vlaanderen.

De aankondiging van de rector, en de huidige politieke blokkade in het parlement, motiveert de bezetters van het UFO des te meer om de maatschappij op te roepen steun te betuigen voor de hongerstakers en aanwezig te zijn op de fietsmanifestatie in Gent aanstaande zaterdag 17 juli.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!