Bron: WWF België
IPS

Amazonewoud stoot nu meer CO2 uit dan het opneemt

Verontrustend nieuws uit het Amazonegebied: het woud dat voorheen te boek stond als “de longen van de aarde” stoot nu meer broeikasgassen uit dan het opneemt. Vooral bosbranden zijn de boosdoener, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

donderdag 15 juli 2021 12:18
Spread the love

 

Ontbossing en de klimaatverandering hakken zwaar in op het vermogen van het grootste regenwoud op aarde om broeikasgassen te absorberen. Volgens een studie die gisteren (woensdag) verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature stoot de Amazone momenteel een miljard ton koolstofdioxide (CO2) per jaar uit.

Waar het tropische woud dat negen landen beslaat vroeger een cruciaal wapen was in de strijd tegen de klimaatverandering – het fungeerde als een opslagplaats voor de uitstoot van broeikasgassen – draagt het nu zelf bij aan de opwarming van de aarde.

Toenemende ontbossing

De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door branden, aangezien de opgeslagen CO2 daardoor vrijkomt. Bovendien zijn er daardoor steeds minder bomen beschikbaar om CO2 te absorberen. Die branden komen vaker voor door de toenemende droogte, maar in veel gevallen worden ze aangestoken om grond vrij te maken voor soja- en veeteelt.

“Het slechte nieuws is dat het verbranden van bossen tot drie keer meer CO2-uitstoot leidt dan dat het bos opneemt”, zegt hoofdauteur van de studie Luciana Gatti van het Braziliaanse National Institute for Space Research aan de Britse krant The Guardian.

En het probleem neemt alleen maar toe. Sinds 1970 zijn de tropische bossen in Amazonië met 17 procent afgenomen. Momenteel is de ontbossing gestegen tot het hoogste punt in 12 jaar, het aantal bosbranden bereikte in juni het hoogste niveau sinds 2007. De Braziliaanse president ligt onder vuur door milieuorganisaties omdat de ontbossing onder zijn bewind sterk toenam.

Voor dit grootschalige onderzoek werden negen jaar lang luchtstalen boven het Amazonegebied afgenomen met kleine vliegtuigjes.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!