Foto: Facebook Comité des soutiens de l'USPR
Opinie - Occupation UGent

Bezetting UGent: tijd voor gedetailleerde oplossingen voor sans papiers

Na de gebeurtenissen van vandaag en de briefwisseling met de USPR in Brussel (de vakbond voor Sans-Papiers, een organisatie die zich bezighoudt met de politieke vertegenwoordiging van de Sans-Papiers in Brussel), wil Occupation UGent een update geven over hoe de gebeurtenissen van vandaag, inclusief een onderhandeling met rector Rik Van de Walle en een participatieve workshop, haar eisen en standpunten heeft beïnvloed. Voorlopig heeft Occupation UGent beslist om de bezetting minstens een tweede nacht verder te zetten, om zo haar eisen ingewilligd te zien.

woensdag 7 juli 2021 14:14
Spread the love

 

Het doel blijft om de discussies rond de hongerstaking van de USPR te concretiseren en daarbij de nadruk te leggen op de noodzaak om een duurzame en dringende oplossing te vinden voor de aanhoudende humanitaire crisis in Brussel. Bij de hongerstaking staan 475 mensenlevens op het spel. Al 44 dagen zijn deze vrouwen en mannen in hongerstaking. Het is tijd om op te houden met het bespreken van vage voorstellen en gedetailleerde oplossingen voor te stellen.

Op basis hiervan had Occupation UGent gistermiddag een eerste gesprek met rector Rik van de Walle van de UGent. Hoewel rector Van de Walle de aanhoudende hongerstaking benadrukte als een humanitaire noodsituatie, waren er meningsverschillen over de manier waarop de staking beëindigd zou kunnen worden. Waar Rik van de Walle de nadruk legde op een stopzetting van de hongerstaking om een oplossing te vinden zonder verlies van mensenlevens, reageerde Occupation UGent met het argument dat de rector de situatie verkeerd begrijpt door zich te richten op het behandelen van de symptomen in plaats van de oorzaak van de hongerstaking.

Nadat de USPR op de hoogte werd gebracht van de resultaten van het gesprek van Occupatie UGent met rector Van de Walle, is er een akkoord bereikt om de discussie over collectieve regularisatie of dag-tot-dag regularisatie opzij te schuiven. In plaats daarvan wil Occupation UGent in solidariteit met USPR de nadruk leggen op de nood aan concrete oplossingen, zoals toegang tot de arbeidsmarkt en verblijfsvergunningen. Occupation UGent wil de nadruk leggen op de systemische oorzaken van deze crisis en op de nood aan langetermijnoplossingen om de status quo te doorbreken.In plaats van de hongerstakers te vragen hun actie op te geven, zouden verblijfsvergunningen en toegang tot de arbeidsmarkt hen het resultaat geven waarvoor ze hun leven op het spel zetten.

De toegang tot de arbeidsmarkt en de afgifte van verblijfsvergunningen zou de realiteit van de hongerstakers in de samenleving weerspiegelen die al jaren werken en leven in ons land. Maar, zou ook de samenleving ten goede komen door deze mensen als gelijkwaardige burgers te behandelen, waardoor ze dankzij belastinginkomsten net als iedereen kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Ten slotte zijn de activiteiten aan de UGent UFO niet gestaakt. Een participatieve workshop getiteld Educate the Educators werd georganiseerd en omvatte interventies van een breed spectrum van actoren. Onder hen waren UGent professoren en experts op het gebied van migratie, hierbij legden zij de nadruk op het begrijpen van de rol van mensen zonder papieren in de Belgische samenleving. Er was ook een woordvoerder van het Comité des soutiens l’USPR, zowel als sprekers van Gent Zonder Grenzen, die verhalen deelden van de hongerstakers van de Pandemisten. De Occupation UGent is van plan door te gaan met het organiseren van activiteiten om steun te genereren voor de sans papiers, en het publiek bewust te maken van de huidig kritieke toestand in Brussel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!