Bron: Artsen Zonder Grenzen
Opinie - Artsen Zonder Grenzen

Reddingsschip Geo Barents in Italië vastgehouden: Artsen Zonder Grenzen vastbesloten om terug levens te redden op zee

Honderden mensen verdrinken in het centrale Middellandse Zeegebied terwijl humanitaire ngo-schepen worden vastgehouden, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen (AZG). Toch houden de Italiaanse havenautoriteiten de Geo Barents, het schip van AZG, nu al 3 dagen vast. We roepen de Italiaanse autoriteiten op om ons opsporings- en reddingsschip zo snel mogelijk vrij te laten.

maandag 5 juli 2021 15:20
Spread the love

 

Na een inspectie van 14 uur in de haven van Augusta, Sicilië, op 2 juli 2021, is de Geo Barents, aan de ketting gelegd. Italiaanse autoriteiten stelden 22 tekortkomingen vast, waarvan naar verluidt 10 reden waren voor aanhouding van het schip. Hoewel we in staat zijn om alle noodzakelijke aanpassingen aan te brengen, weten we dat de inspectie een kans biedt voor autoriteiten om politieke doelstellingen na te streven onder het mom van administratieve procedures.

De aanhouding van Geo Barentsz is het zoveelste bewijs van administratieve intimidatie door de Italiaanse autoriteiten en van strafmaatregelen die enkel dienen om humanitaire operaties op zee te blokkeren. Van 2019 tot nu hebben de Italiaanse autoriteiten 16 zogeheten “havenstaatcontroles” uitgevoerd op reddingsschepen van NGO’s, met 13 administratieve aanhoudingen tot gevolg. Dit komt neer op een totaal van 1.078 dagen blokkade voor schepen die levens redden op zee.

“Havenstaatcontroles zijn legitieme maritieme procedures, ontwikkeld om de veiligheid van de scheepvaart op zee te waarborgen. Maar op dit moment zijn deze inspecties door de staatsautoriteiten geïnstrumentaliseerd om NGO-schepen op een discriminerende manier aan te vallen. We kunnen daarom alleen maar concluderen dat dit politiek gemotiveerd is”, zegt Duccio Staderini, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen Search and Rescue (SAR). “Inspecties van NGO-schepen in Italiaanse havens zijn lang en grondig, helemaal gericht op het vinden van onregelmatigheden om te voorkomen dat het schip terugkeert naar zee om levens te redden. We worden geconfronteerd met een verpletterende realiteit: terwijl humanitaire NGO-schepen worden vastgehouden, gaan er nog steeds onnodig levens verloren in de Middellandse Zee.”

Artsen Zonder Grenzen lanceerde het opsporings- en reddingsschip Geo Barents in mei. Het schip is volledig uitgerust en gecertificeerd om zoek- en reddingsactiviteiten uit te voeren, met inachtneming van de huidige regels en voorschriften van de relevante maritieme autoriteiten.

Nood aan SAR

De teams van de Geo Barents redden tussen 10 en 12 juni 410 mensen, die allemaal tekenen van extreme uitputting en andere verzwakkingsverschijnselen vertoonden. Onder hen waren 16 vrouwen, van wie er zes alleen reisden en één zwanger was, evenals 101 niet-begeleide kinderen. De meeste mensen kwamen uit door oorlog verscheurde landen, zoals Syrië, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Mali.

En terwijl we rouwen om de slachtoffers van het laatste scheepswrak op enkele kilometers van de kust van Lampedusa, zijn er berichten over weer een schipbreuk voor Tunesië, en lichamen van vrouwen en kinderen spoelen aan op de Libische kusten. In slechts zes maanden, sinds begin 2021, is bevestigd dat ten minste 721 mensen dood of vermist zijn bij een poging de dodelijkste zeegrens ter wereld over te steken.

Om zo snel mogelijk weer op zee te kunnen komen, zal Artsen zonder Grenzen een actieplan indienen om de door de Italiaanse autoriteiten gemelde tekortkomingen snel te verhelpen. We dringen aan op de onmiddellijke opheffing van het bevel tot aanhouding van het schip en overwegen alle alternatieve initiatieven om dit aanhoudingsbevel aan te vechten.

De Geo Barents is alleen op zee vanwege de beschamende afwezigheid van zoek- en reddingscapaciteit vanwege overheden aan de dodelijkste zeegrens ter wereld. Europese staten ondersteunen de gevaarlijke Libische kustwacht en blokkeren de inspanningen van NGO’s om de dodelijke leemte te vullen die door Europese staten wordt gelaten. Artsen Zonder Grenzen zal alle nodige maatregelen nemen om zo snel mogelijk terug naar zee te gaan en levens te redden.

Laat de Geo Barents vrij, stop steun aan Libische kustwacht, onderzoek pushbacks

Artsen zonder Grenzen roept de Italiaanse autoriteiten op haar opsporings- en reddingsschip de Geo Barents vrij te laten, in overeenstemming met de toepasselijke procedures. Europese staten en instellingen moeten nu hun politieke en materiële steun aan de Libische kustwacht beëindigen zolang dit leidt tot onderscheppingen en een systeem van gedwongen terugkeer naar Libië. De EU-lidstaten moeten ook dringend alle beschuldigingen van pushbacks of andere onwettige terugkeer onderzoeken. De door de EU gefinancierde Libische kustwacht heeft bij vele gelegenheden bewezen dat hun gebrek aan capaciteit en gewelddadig gedrag bij het uitvoeren en coördineren van SAR-operaties levens in gevaar brengt en tot doden leidt.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!