Foto: Mirjam Henkens
Opinie - Climaxi vzw,

‘3M, open uw geldbeugel: genoeg geld om te saneren’

Vijfhonderd betogers (waaronder ook Climaxi) kwamen vandaag op voor een gezonde stad en haven in Antwerpen. Ze eisen een sanering op kosten van de vervuiler. vzw Climaxi onderzocht de financiële achtergrond van 3M en komt tot de conclusie dat het bedrijf daartoe in staat is als het zijn monsterwinsten wat minder doorspeelt naar de aandeelhouders. Climaxi wil ook dat de overheid de lopende milieuvergunningen van 3M verstrengt en start daartoe de nodige procedures op.

maandag 5 juli 2021 14:11
Spread the love

 

In 2019 zette 3M in België 320 miljoen euro om. Na kosten en belastingen bleef er 17 miljoen euro winst over, waarvan 13.500.000 naar de Amerikaanse aandeelhouders ging. Er werden sinds begin deze eeuw voor 39 miljoen euro reserves aan kant gezet, die deels kunnen gebruikt worden om te saneren. De reserves over tientallen jaren activiteit zijn dus maar ongeveer even groot als het bedrag dat men gedurende drie jaar uitkeerde aan de aandeelhouders. In 2008 werd door OVAM een mini-saneringsplan van 1,2 miljoen euro opgesteld voor de eigen terreinen. Tot nu toe werd daarvan niets uitgevoerd. De kostprijs werd in 2019 herrekend, maar er werd nog geen schop in de grond gestoken.

Wie wil weten hoe 3M te werk gaat kan best eens kijken in het jaarverslag 2020 (https://s24.q4cdn.com/834031268/files/doc_financials/2020/ar/2020_3M_Annual_Report.pdf) van de Amerikaanse moederonderneming. Grote beleggersfirma’s als Vanguard maken er de dienst uit en in de Raad van Bestuur zetelen vertegenwoordigers van Ford, Microsoft, Coca Cola en Cargill). Lieden die tegen een stootje kunnen.

In de VS wordt 3M al jaren bedolven onder de processen van omwonenden, deelstaten en milieuadministraties, zowel rond PFAS als asbest. Zo bouwde men in totaal een uitgave van 66 miljoen op aan juridische kosten. Ondertussen verving men (ook in België) de harde stoffen PFOA en PFOS door gelijkaardige maar kortere scheikundige fluorverbindingen. Volgens de directie zijn die minder schadelijk, volgens Climaxi en anderen moet dat nog bewezen worden en kan de verrassing nog groot zijn.

Daarom vraagt Climaxi officieel aan de Provincie Antwerpen dat de in de milieuvergunning (van onbepaalde duur) voor 2022 aangekondigde verstrenging van de lozingsnormen van water (waar wel nog FPOS inzit) nu al van start gaat. Tegelijkertijd starten wij een procedure op bij de Dienst Handhaving om gepaste voorlopige maatregelen te laten treffen. We kunnen gezien de risico’s met de volksgezondheid niet wachten op het resultaat van de Onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!