Screenshot Twitter @Hardly26375072

Politie doodt Roma met knie op de nek in Tsjechische Republiek

Op 22 juni 2021 stierf de 49-jarige Roma Stanislav Tomas in de Tsjechische stad Teplice na een hardhandig politieoptreden dat erg veel gelijkenissen vertoont met de dood van George Floyd. Op beelden is te zien hoe een agent zijn knie minutenlang op de nek van het slachtoffer houdt. De zaak heeft tot nu nauwelijks media-aandacht gekregen.

vrijdag 2 juli 2021 17:11
Spread the love

 

Een onderzoek naar de gebeurtenissen in de Tsjechische stad Teplice aan de Duitse grens is nog bezig, maar desondanks hebben zowel de politiecommissaris, de minister van binnenlandse zaken als de president van de Tsjechische Republiek zich reeds uitgesproken ten gunste van de betrokken agent.

Het gebruik van de knie op de nek om personen te verstikken is niet het enige punt van overeenkomst met de zaak van George Floyd. De feiten kwamen enkel aan het licht omdat een omstaander vanuit een hogere verdieping de feiten op straat heeft gefilmd.

De eigen politieopnames werden slechts gedeeltelijk vrijgegeven en laten cruciale minuten weg. Net als met George Floyd stelde de politie eerst dat de betrokken man pas in de ambulance was overleden aan een overdosis en ontkende dat zijn overlijden enig verband had met het politieoptreden, nog voor een medisch onderzoek werd uitgevoerd.

Zowel de Raad van Europa[1] als Amnesty International hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek los van het eigen onderzoek door de politie. Zonder enig onderzoek af te wachten heeft de president van Tsjechië reeds verklaard dat de Raad van Europa “zich beter met iets anders kan bezighouden”.

Wat nog meer overeenkomt met de zaak van George Floyd is de maatschappelijke atmosfeer waarin de feiten zich voordeden. In de Tsjechische Republiek en in meerdere Oost-Europese landen worden de Roma zwaar gediscrimineerd en voortdurend geviseerd door de politie.

Roma worden voortdurend lastig gevallen en regelmatig afgeranseld op straat door skinheads in de Tsjechische steden, waartegen de politie bijzonder laks optreedt. De Roma durven nauwelijks aangifte doen omdat de politie hun klachten toch niet ernstig neemt en klacht indienen nieuwe risico’s inhoudt voor de klager.

Roma hebben een lagere levensverwachting, een lagere alfabetiseringsgraad en hogere werkloosheid. Ze worden volgens de ngo Minority Rights Groups International stelselmatig gemarginaliseerd en racistisch behandeld door de overheid. Vertegenwoordigers van de Roma wijzen er verder op dat ook in Duitsland, Nederland en België de Roma hier slachtoffer van zijn.

 

Bronnen:

Roma woest om ‘Tsjechische George Floyd’, wereldwijde ophef blijft uit

Roma street death was ‘No Czech Floyd’ say police

[1] De Raad van Europa mag je niet verwarren met de bijna gelijknamige Europese Raad. De Raad van Europa is een instelling voor de mensenrechten opgericht in 1949, met zetel in Straatsburg en heeft geen verband met de EU-instellingen. De Europese Raad van ministers en regeringsleiders is een onderdeel van de EU-instellingen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een instelling van de Raad van Europa en niet van de EU zoals dikwijls verkeerdelijk wordt gedacht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!