huishoudwerk
© Algemene Centrale ABVV

Interview: “Voor een hoger loon springen we een gat in de lucht”

woensdag 30 juni 2021 09:10
Spread the love

Nancy Gotelaere is een steunpilaar binnen de huishoudsector

Nancy Gotelaere heeft er al een carrière van 37 jaar als huishoudwerker opzitten. Eerst bij een OCMW, sinds 12 jaar in de sector van de dienstencheques, in een bedrijf met meer dan 2000 huishoudwerkers. Als vakbondsafgevaardigde en afgevaardigde in het CPBW en de ondernemingsraad, is ze al heel wat jaren een steunpilaar voor vele collega’s. De prioriteiten? Hogere lonen, meer respect en meer veiligheid.

Met welke problemen komen de huishoudhulpen naar jou toe?

Vaak heeft het met veiligheid te maken. Klanten waar het echt heel vuil is, waar er in onhygiënische omstandigheden gewerkt moet worden, geen deftig materiaal om te poetsen, huizen waarin het extreem koud is. Vorige week werd ik gecontacteerd door een huishoudwerker die aan de klant terecht had gevraagd om een mondmasker te dragen, maar de klant weigerde. Na een discussie stuurt de klant de poetsvrouw uiteindelijk weg. De werkgever belt de klant op en gelooft diens kant van het verhaal. De poetsvrouw is zogezegd in verlof.  Als wij iets zeggen en de klant iets anders, dan wordt de klant geloofd…

“Het maximumloon dat ze mogen geven is € 12,06/uur. Dat is echt weinig”

Maar ook seksuele intimidatie gebeurt hier nog altijd te veel: gisteren had ik nog een huishoudwerker aan de lijn die aangerand werd. Een ander slachtoffer heeft mij onlangs verteld dat de klant haar begluurde en haar ook probeerde aan te raken.

huishoudwerk

© ABVV Dienstencheques

Jullie hebben de laatste jaren acties rond de lonen gevoerd. Hoe belangrijk is dat voor jullie?

Het is duidelijk dat we heel zwaar werk hebben in verhouding tot het loon dat we krijgen. Dat we als dienstenchequesector gesubsidieerd zijn door de overheid, is het geen voordeel aangezien dat alles vastligt. Het maximumloon dat ze mogen geven is € 12,06/uur (met 4 jaar anciënniteit). Dat is echt weinig. En wie begint moet starten aan € 11,35. Veel mensen werken deeltijds omdat het fysiek zwaar is. Er zit dan ook veel armoede bij ons, waardoor dat er werknemers zijn die aan budgetbegeleiding doen. Soms zijn het echt schrijnende verhalen. Een tijd geleden werd ik gecontacteerd door iemand die 14 dagen voor het eind van de maand nog 20 euro had om van te leven, met twee kinderen.

Kan je als vakbondsafgevaardigde het verschil maken voor je collega’s?

Voor individuele gevallen kunnen we vaak een oplossing bereiken door samen te zitten met de personeelsdienst. En acht jaar geleden hebben we de boel volledig platgelegd. We hadden al verschillende keren aangekaart dat de loonvoorwaarden niet correct werden meegedeeld, maar daar kwam geen reactie op, en dan gingen ze ook de gsm die we eerst kregen afschaffen. Na die acties zijn we aan tafel gaan zitten en hebben we een compromis bereikt.

Als je één ding zou kunnen realiseren voor de huishoudhulpen, wat zou dat dan zijn?

Hogere lonen! Als de poetshulpen vanaf morgen al maar een euro per uur meer krijgen, dan springen ze een gat in de lucht. Dat is wat hen bezighoudt. (En liefst 14€ /uur!) Als we daarnaast dan ook nog meer respect voor ons werk zouden krijgen, graag!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!