Bron: Campagne ROSA
Campagne Rosa

Campagne ROSA organiseert strijdbaar Pride Protest in 3 Vlaamse steden

vrijdag 25 juni 2021 15:51
Spread the love

 

Campagne ROSA knoopt aan bij de traditie van strijdbare Prides. De strijd voor LGBTQI+ rechten is nog niet gestreden. De massale verontwaardiging rond de anti-homowet van Orban zette dat nog eens in de verf. Maar ook in België krijgen LGBTQI+ personen nog steeds te maken met vreselijke discriminatie.

Frede Verleye, Campagne ROSA Brugge: “Verbaal en fysiek geweld maken deel uit van het dagelijkse leven van LGBTQI+ personen. De ene na de andere LGBTQI+ fobe gewelddaad haalde het laatste jaar de media. Met als triest dieptepunt de 3de geregistreerde homofobe moord in België. We leven in een heteronormatieve wereld waar het klassieke gezin en de daaraan gekoppelde rolpatronen nog steeds dominant zijn en vaak met geweld afgedwongen worden.”

Wereldwijd staan LGBTQI+rechten onder druk. Ook in België blijven rechtse en conservatieve instellingen, politiek en religieus, LGBTQI+ personen voorstellen als abnormaal, minderwaardig of een gevaar voor de samenleving. Hiermee geven ze een rechtvaardiging voor geweld en discriminatie.

De Pride (is a) Protest acties willen aanknopen bij de tradities van de strijd in de Pride beweging. Formele gelijke rechten zijn niet voldoen. Er is echte gelijkheid nodig en een samenleving zonder discriminatie. Daarom is een sociaal programma het enige constructieve antwoord op de haat. Willen we LGBTQI+ fobie echt de wereld uit helpen dan we ook nood aan investeringen in publieke diensten, sociale woningen en degelijke jobs en uitkeringen voor iedereen.

Boris Van Acker, Campagne ROSA Gent: “De aandacht voor LGBTQI+ rechten naar aanleiding van de Hongaarse antihomowet en het wijde protest ertegen zijn positief, maar we moeten verder gaan dan dat. We hebben nood aan investeringen in gezondheidszorg, zodat iedereen die lichamelijk of psychologische zorg nodig heeft deze ook kan ontvangen. Er zijn hogere en gegarandeerde uitkeringen nodig, zodat niemand vast hoeft te zitten in een LGBTQI+ fobe gezinssituatie. Willen we betere lessen seksuele en relationele opvoeding, zijn investeringen in onderwijs noodzakelijk… Om dat te realiseren is strijd nodig.”

In Gent zal de actie overgaan in een manifestatie en verwachten we 400 à 500 deelnemers. De actie start om 15u met speeches op de Kouter, om 16u start de manifestatie. Rond 17u zal deze terug op de Kouter zijn waar nog enkele toespraken en een performance zullen volgen. In Antwerpen houden we het bij een staande actie.

In Brugge wilden we ook graag betogen maar het stadsbestuur laat dit helaas niet toe.  Ze haalt praktische bezwaren aan om geen dynamische manifestatie toe staan. Ze dreigt met GAS-boetes en arrestaties wanneer we toch ons democratisch recht om te manifesteren zouden uitoefenen.

Frede Verleye: “Zeker gezien de huidige context met de anti-holebiwet in Hongarije is het belangrijk om de slachtoffers van geweld en discriminatie toe te laten te manifesteren.

We roepen de burgemeester van Brugge op om kleur te bekennen. Je kan niet de ene dag een pride vlag hijsen en de andere dag activisten bedreigen met arrestaties en GAS-boetes. We vragen om onze manifestatie toe te laten en de dreigementen te laten vallen.”

 

Bron: Campagne ROSA

Acties Pride (is a) Protest op zondag 27/6:

Vanaf zondag 27 juni worden de coronaregels versoepeld. Dit betekent dat we met een onbeperkt aantal deelnemers op straat kunnen komen. Daar zullen we gebruik van maken en roepen alle deelnemers op om alle afstandregels en de mondmaskerplicht na te leven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!