Foto: Amnesty International Vlaanderen

Student Ahmed Samir Santawy tot 4 jaar cel veroordeeld in Egypte voor publicatie ‘nepnieuws’

Een Noodrechtbank voor Staatsveiligheid in Egypte heeft vandaag onderzoeker en masterstudent Ahmed Samir Santawy tot 4 jaar cel veroordeeld voor het publiceren van ‘nepnieuws’.

woensdag 23 juni 2021 15:19
Spread the love

 

“Het is wraakroepend dat Ahmed Samir veroordeeld is tot 4 jaar gevangenis na een uitspraak van een speciale staatsveiligheidsrechtbank. De uitspraak slaat nergens op,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Zijn veroordeling is enkel gebaseerd op een aantal posts op sociale media die kritiek uiten op mensenrechtenschendingen in Egyptische gevangenissen en op de gebrekkige aanpak van de pandemie door de overheid. Ahmed Samir ontkent overigens die posts te hebben geschreven.”

“Eigenlijk doet het er niet toe wie die posts schreef: het verspreiden van informatie criminaliseren op basis van vage concepten als ‘nepnieuws’ is in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting volgens de Egyptische grondwet en het internationaal recht,” zegt Wies De Graeve.

Tegen uitspraken van noodrechtbanken voor staatsveiligheid kan men niet in beroep gaan en ze moeten goedgekeurd worden door de president. Amnesty International eist daarom dat de Egyptische president de onrechtvaardige veroordeling vernietigt en dat Ahmed Samir onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

“De absurde veroordeling van Ahmed Samir is een klap voor zijn familie, zijn partner Souheila uit Gent en zijn vele vrienden die al maanden actievoeren voor zijn vrijlating. Al meer dan 20.000 mensen in België ondertekenden een petitie voor zijn vrijlating en Amnesty International zal blijven actievoeren en druk zetten tot Ahmed Samir terug bij zijn vriendin en familie kan zijn,” zegt Wies De Graeve.

Gearresteerd tijdens vakantie in Egypte

Op 15 december 2020 reisde Ahmed van Oostenrijk naar Egypte voor zijn jaarlijkse vakantie bij vrienden en familie. Hij bleef langer dan voorzien omdat alle lessen online plaatsvonden wegens de coronapandemie. Op 23 januari 2021 in het midden van de nacht vielen gemaskerde en zwaarbewapende agenten zonder huiszoekingsbevel het ouderlijk huis van Ahmed binnen. Ahmed was er op dat moment niet. Zijn vader en broer werden ondervraagd en duidelijk gemaakt dat Ahmed zich moest melden op het politiekantoor.

Op 1 februari meldde Ahmed zich vrijwillig aan, waarop hij aangehouden werd. Zijn vader ging verschillende keren langs om te vragen waar zijn zoon zich bevond, maar de politie gaf geen enkele informatie vrij. Ahmed was gedurende 5 dagen het slachtoffer van gedwongen verdwijning en zegt tijdens ondervragingen geblinddoekt, geslagen en geschopt te zijn. Hij vertelde de aanklager dat hij gedurende deze periode zonder toegang tot zijn familie of advocaat op drie verschillende locaties werd vastgehouden. Pas op 6 februari kwam Ahmed Samir terug op de radar toen hij moest verschijnen voor de Hoge Aanklager voor Staatsveiligheid (de SSSP).

De autoriteiten vragen hem vooral naar zijn academisch onderzoekswerk over islam, vrouwenrechten en abortus. Ze bevragen hem ook over een Facebook-groep die kritisch staat tegenover de Egyptische overheid.

Ahmed en zijn verloofde Souheila waren van plan binnenkort naar Gent te verhuizen en er te trouwen. Ze leerden elkaar kennen in Egypte toen Souheila daar tijdelijk met haar moeder en zussen woonde van haar 10e tot 25e levensjaar. Souheila studeerde Arabistiek en Islamkunde aan de UGent. Ze is van plan om te doctoreren aan de VUB, maar die plannen staan nu on hold, net zoals haar leven met Ahmed. Een leven dat ze na zijn studies deze zomer samen wilden uitbouwen in België.

De veroordeling van Ahmed Samir vandaag voor een Noodrechtbank voor Staatsveiligheid gebeurt tegen de achtergrond van een ongeziene repressie in Egypte tegen elke dissidente stem en tegen het recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame samenkomst.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!