Bron: Jongeren Klimaatmars
Opinie - Jongeren Klimaatmars

Allereerste Ecocide-mars trekt door Brussel op 27 juni

Kunnen we straks de vernielers van de planeet ter verantwoording roepen in de rechtbank?

dinsdag 22 juni 2021 18:05
Spread the love

 

‘Ecocide moet in het strafrecht worden ingevoerd’. Dit is de boodschap die een groep jongeren, eerder al actief in de jongerenklimaatmars, wil brengen met een theatrale Ecocide-parade. “Ecocide is vergelijkbaar met genocide, maar dan toegepast op de natuur. Het op grote schaal vernietigen van natuur en ecosystemen is nog steeds wettelijk toegestaan”, zegt Johanna, mede-initiatiefneemster van de mars en lid van Stop Ecocide Belgium. “Het staat immers niet als misdaad vermeld in het strafwetboek zodat een rechter weinig of niets kan doen om dergelijke praktijken een halt toe te roepen. Vandaar dat het omhakken van het Amazone-woud onverminderd doorgaat, oceanen worden overbevist, rivieren en bodems worden vervuild en olie-maatschappijen naar olie gaan boren in ongerepte stukken zee. Monsterboetes worden wel eens opgelegd, maar ze blijven peanuts in vergelijking met de winsten die worden gemaakt zodat de meeste bedrijven geen noodzaak voelen om te stoppen met hun destructieve praktijken.

De organisatie ‘Stop Ecocide’, opgestart door de Schotse advocate Polly Higgins, pleit al meer dan 10 jaar om van Ecocide een internationale misdaad te maken. Op dinsdag 22 juni wordt de wettelijke definitie van Ecocide officieel gelanceerd door een internationaal team van topadvocaten. Als landen op basis van deze definitie zouden beslissen om Ecocide in het strafrecht te brengen, komen grote destructieve bedrijven er niet meer van af met een boete maar worden de CEO’s persoonlijk verantwoordelijk gesteld en lopen ze het risico op een langdurige gevangenisstraf.

Omdat ook jongeren zich vragen stellen bij het feit dat je wél gestraft wordt als je een kampvuurtje maakt in het bos, terwijl er momenteel geen ernstige straffen staan op het afbranden van een stuk Amazone-woud, laten zij hun stem horen op 27 juni.  En wel op een bijzondere manier, want ze gaan zich verkleden in DE hoofdrolspelers van het Ecocide-proces: in dieren en planten. Vrouwe Justitia zal er zijn, alsook een pak advocaten en een 7-koppig monster dat symbool staat voor de vervuilende bedrijven. Doel van de parade: vragen om Ecocide strafbaar te maken, zowel in het nationale, het Europese en het internationale strafrecht.

Stans, één van de woordvoerende jongeren legt het uit: “Deze Ecocide-wet is cruciaal om het resterende leven op aarde te beschermen, dus ONZE toekomst. Veel te weinig mensen zijn op de hoogte van de kracht van deze wetgeving. Omdat ‘Ecocide’ niet altijd eenvoudig is om met woorden uit te leggen, willen wij dit op een visuele manier tonen aan de wereld.”

Een groeiende bewustwording is immers noodzakelijk. Nu de wettelijke definitie van Ecocide op 22 juni internationaal wordt gelanceerd, kan men wereldwijd in actie komen. Zowel afzonderlijke landen, als de Europese Unie als de 123 landen die lid zijn van het Internationaal Strafhof van Den Haag kunnen op basis hiervan beslissen om Ecocide zowel op nationaal, Europees of internationaal vlak in het strafrecht te brengen. Op al deze niveaus moeten daarvoor eerst wetten worden gestemd die dit mogelijk maken, maar de verwachtingen zijn hoopvol op termijn. Vorige maand nog heeft een meerderheid van het Europese parlement gestemd om Ecocide in het Europees strafrecht te brengen. Kers op de taart is de introductie van Ecocide in het internationale strafrecht. Als twee derde van de 123 lidstaten van het Internationaal strafhof van Den Haag een goedkeurende stem geeft, wordt Ecocide toegevoegd als amendement aan het Statuut van Rome, en wordt het een vijfde internationale misdaad net zoals Genocide, Misdaden tegen de Menselijkheid, Oorlogsmisdaden en het misdrijf van Agressie. Hiervoor is nog een weg te gaan maar de interesse hiervoor groeit.

Ecocide in het strafrecht heeft alle potentieel om een game changer te worden. Het wordt niet enkel een krachtig afschrikmiddel maar ook een extra drijvende kracht voor bedrijven om van koers te veranderen en definitief een duurzame weg op te gaan.

Op 27 juni, bij het afsluiten van de optocht, wordt ook in België de beweging ‘Stop Ecocide Belgium’ gelanceerd.

 

PRAKTISCHE INFO:

27 juni 2021: optocht in Brussel

Starttijd: 15.30u start Albertina-plein.

Eindtijd: 16.15u aankomst Breughelplein Brussel.

 

Meer info:

  • Video over de actie met de betrokken kinderen en uitleg Ecocide:

https://www.youtube.com/watch?v=SGgehJyno98

  • Website van de actie:

www.ecocidemarch.weebly.com

  • Website organisatie Stop Ecocide Belgium: www.stopecocide.be (website wordt gelanceerd op 27 juni)
  • Petitie, gericht aan minister Decroo en minister van buitenlandse zaken Wilmés:

https://www.11m.be/petitions/stem-voor-ecocide-als-internationale-misdaad-in-het-internationaal-strafhof-van-den-haag

www.stopecocide.nl of www.stopecocide.earth (officiële website van de organisatie ‘Stop Ecocide’)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!