Opinie - Pax Christi, Stefan Nieuwinckel

25.000 landgenoten steunen roep van mensen zonder wettig verblijf voor duurzame en menswaardige oplossing

150.000 mensen leven in België zonder dat hun verblijf wettelijk geregeld is. Dat is een stad ruim groter dan Brugge. In die stad wordt gepoetst en verhuisd, want in dit soort jobs komen deze mensen terecht. Er is een bloeiend onderwijs, want het is een jonge populatie én er zijn goede leerkrachten. De ziekenhuizen draaien met verplegers die hun vak beheersen, en dokters die al in moeilijkere omstandigheden gewerkt hebben. En vooral: u kan er heerlijke asperges à la Guinéeaise eten, een heerlijk fusion gerecht van de lokale topchef. Lees hier de volledige tekst die Pax Christi vandaag bracht op de persconferentie voor de Begijnhofkerk in Brussel waar de mensen zonder papieren sinds enkele weken in hongerstaking zijn voor de regularisatie van hun situatie.

donderdag 17 juni 2021 23:22
Spread the love

WeAreBelgiumToo zijn de inwoners van deze uit de kluiten gewassen stad die vragen om erkenning aan de overheid. WeAreBelgiumToo is een platform van solidariteit: meer dan 100 organisaties uit verschillende sectoren, en vooral meer dan 25.000 burgers, die een redelijke vraag van hun medebewoners ondersteunen.

Pax Christi Vlaanderen staat voor een inclusieve samenleving, iedereen hoort erbij. Natuurlijk hebben mensen zonder wettig verblijf rechten. Het is omdat ze geen gepaste erkenning van de overheid krijgen dat ze deze rechten niet kunnen opnemen, ze hun kansen niet kunnen grijpen. Inclusief wil voor Pax Christi zeggen dat wie hier woont, er ook echt bijhoort. Inclusief wil ook zeggen dat wie hier woont, gehoord moet worden door de overheid. Dat is de eerste vraag van WeAreBelgiumToo: hoor ons, maak ons gesprekspartner voor een oplossing. Een vraag die Pax Christi ten volle onderschrijft.

Aan eerste minister De Croo vragen we: grijp de uitgestoken hand van mensen zonder wettig verblijf, die het initiatief nemen, van de 25.000 burgers die hen steunen. Werk in samenspraak met de betrokkenen een duurzaam kader voor regularisatie uit, spreek over de criteria voor erkenning, zorg voor een uitgebalanceerde commissie die deze regularisatie kan begeleiden. U slaat twee vliegen in één klap: 150.000 mensen krijgen de plek die ze verdienen, en België heeft een mechanisme dat de integratie van deze nieuwkomers op een duurzame, voor iedereen veilige manier mogelijk maakt.

#WeAreBelgiumToo

De petitie van WeAreBelgiumToo is een zacht wapen in de strijd voor erkenning. Vandaag zijn er sans-papiers hier in de kerk achter ons, op de campussen van de ULB en de VUB, die voor een veel harder wapen kiezen: dat van de hongerstaking. Een wapen waaruit wanhoop spreekt. Een wapen dat schade berokkent aan hem wie het hanteert. Ons hart is bij deze mensen. En aan de overheid vragen we: laat dit in ons land niet gebeuren, dat mensen ervoor kiezen zichzelf te schaden om gehoord te worden.

Erken het probleem: onze wereld met zijn vele schokken creëert deze golven van vluchtelingen. Geloof in wat ons welvarende land kan: mensen een plek geven, mensen deel laten uitmaken van de samenleving, laten bijdragen aan deze samenleving. Geloof in mensen, die het woord nemen om op te komen voor hun situatie, hoor hen, maak hen gesprekspartner. Ze maken nu al mee de democratie. Waar we kunnen draagt Pax Christi graag bij aan de opbouw van dit stukje inclusieve en veilige samenleving.

 

Stefan Nieuwinckel is directeur van Pax Christi Vlaanderen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!