Bron: Bond Beter Leefmilieu
Opinie - Greenpeace België,

Duidelijkheid nodig over toekomst Oosterweel en aansprakelijkheid vervuiler 3M

Na de snelle politieke ontwikkelingen in het PFOS-dossier afgelopen week, plaatsen recent opgedoken documenten vervuiler 3M en Oosterweel-bouwheer Lantis in een nog kwader daglicht. Vooral de dading tussen 3M en Lantis, die de vervuiler zo goed als buiten schot plaatst, doet de vraag rijzen of de Scheldetunnel in deze omstandigheden nog wel mogelijk is.

dinsdag 15 juni 2021 22:05
Spread the love

 

“Deze dading toont aan dat blijkbaar alles moest wijken voor Oosterweel. Lantis speelt hierin mooi weer met geld van de belastingbetaler en ook strenge gezondheidsmaatregelen werden onder de mat geveegd. Dit is onaanvaardbaar”, zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu.

“De Vlaamse regering moét nu op de rem staan en de Oosterweel-werken opschorten tot er antwoord komt op de vele vragen op vlak van bijkomende gezondheidsrisico’s van de werken, kostprijs en aansprakelijkheid. Als ze dat niet doet, zullen wij zelf pistes bekijken om dit op korte termijn af te dwingen voor de rechtbank”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace België.

Een parlementaire onderzoekscommissie is nu volgens de organisaties onvermijdelijk geworden. Die moet in kaart brengen hoe het zo ver is kunnen komen en wie betrokken partij was, ook binnen de Vlaamse regering en administratie. “Dit moet echt de laatste keer zijn dat de overheid blind meegaat in de eisen van grote bedrijven. Ze kan niet tegelijk rechter en partij zijn, maar moet te allen tijde de belangen van haar burgers voorop stellen”, gaat Thijs verder. Het Vlaams Parlement stemt morgen (woensdag) over de onderzoekscommissie.

Maar ook op korte termijn is actie nodig: “Ongeacht deze dading is 3M strafrechtelijk aansprakelijk voor alle saneringskosten en mogelijke schadevergoedingen. Moest blijken dat de Vlaamse regering vervuiler 3M niet voor zijn verantwoordelijkheid plaatst als gevolg van deze dading, dan zullen wij ook op dat vlak juridische actie overwegen. De belastingbetaler mag niet opdraaien voor industriële vervuiling en nalatigheid van de overheid”, besluit Van Hauwaert.

Symptoom voor industrieel beleid

De dading tussen Lantis en 3M is symptomatisch voor het industrieel beleid van Vlaanderen: grootvervuilers worden te makkelijk ontzien, en krijgen daarnaast nog een rode loper van fiscale voordelen en kortingen op hun energiefactuur. Om naar een klimaatneutrale en gezonde industrie te gaan, moet de kwalijke traditie om klimaat-, milieu- en gezondheidskosten af te wentelen op de maatschappij, stoppen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!