Bron: Instagram Abolish Frontex
Agir Pour La Paix,

Internationale actie tegen Frontex in zeven verschillende landen

Op 9 juni 2021 vinden acties plaats in zeven landen (Oostenrijk, Duitsland, Marokko, Nederland, Zwitserland, de Canarische Eilanden en België) tegen het Europees Grensagentschap, Frontex. Deze acties geven het startschot voor de internationale campagne "Abolish Frontex". Daarmee roepen meer dan veertig organisaties over heel Europa op tot de ontmanteling van Europa's moorddadige grensregime en een einde aan de militarisering van de Europese grenzen.

woensdag 9 juni 2021 15:52
Spread the love

 

Deze ochtend goten activisten ‘bloed’ uit aan het kantoor van Frontex in het Europees kwartier in Brussel. De activisten wijzen daarmee op de Europese verantwoordelijkheid in het dodelijk grensbeleid. De straatnaam waar het kantoor zich bevindt werd ook herdoopt tot “Moordlaan”.

Bron: Instagram Abolish Frontex

In een open brief aan de Europese Commissie, de Raad, het Parlement en de directie van Frontex wijst de campagne Abolish Frontex op de illegale en onmenselijke praktijken van “Fort Europa”, waarbij alleen al sinds 1993, 40 555 doden zijn gevallen bij het overstreken van de grenzen van Europa.

“Het beleid van Fort Europa heeft sinds 1993 het leven gekost aan meer dan 40.555 mensen. Deze mensen zijn achtergelaten om te sterven in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de woestijn, ze zijn beschoten aan de grenzen, ze stierven door zelfmoord in detentiecentra, ze zijn gemarteld en gedood nadat ze waren uitgezet — de EU heeft bloed aan haar handen.”, zo luidt de brief die ook door MO* Magazine werd gepubliceerd.

Bron: Instagram Abolish Frontex

De start van de campagne Abolish Frontex is niet toevallig. Het valt samen met een enorme uitbreiding van het agentschap. Frontex heeft nu een budget van 5,6 miljard euro en wil tegen het einde van die periode 10 000 gewapende grenswachten aanwerven. Het budget is sinds 2005 met meer dan 7560% gestegen, en de nieuwe middelen worden gebruikt voor de aanschaf van schepen, helikopters en drones.

Ondertussen heeft Europa meer dan 1.000 kilometer aan grensmuren en -hekken gebouwd. De campagne Abolish Frontex – die groepen omvat zoals Agir pour la Paix, Vredesactie en Getting the Voice out in België, maar ook Watch the Med Alarm Phone, Sea-Watch en het Transnational Institute – heeft een lijst van eisen gepubliceerd om hun acties te begeleiden. Het gaat onder meer over de volledige afschaffing van het Frontex-agentschap, de stopzetting van de detentie van migranten door EU-troepen, de stopzetting van de militarisering van de grenzen.

Bron: Instagram Abolish Frontex

Een van de activisten zegt: “Als we echt geloven dat alle mensen gelijk zijn, moeten we de systemen die ongelijkheid in stand houden, ontmantelen. Voor Frontex is geen plaats in een Europese samenleving die strijdt voor rechtvaardigheid en zich inzet om de schade te herstellen die het zuiden is toegebracht door een neokoloniaal beleid.”

De actie vandaag is de start van een reeks acties in steden over heel Europa. “Wij vragen niet om een beter Europees migratiebeleid: we pleiten voor de afschaffing van Frontex en een einde aan de militarisering van de grenzen. En wij voeren actie om dit te bereiken,” zegt Stephanie van de Belgische vredesorganisatie Agir Pour La Paix.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!