Eiser Eric Dooh toont de ruwe olie die de oevers van de kreek door zijn dorp Goi (Ogoniland) heeft aangetast. Na lekkages in Shell pijpleiding. Foto: Milieudefensie
Friends of the Earth

Friends of the Earth wint klimaatzaak tegen Shell

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een rechter een bedrijf aansprakelijk gesteld voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. 

woensdag 26 mei 2021 16:37
Spread the love

Naar aanleiding van een rechtszaak aangespannen door Friends of the Earth Nederland (Milieudefensie) samen met 17.000 mede-eisers en zes andere organisaties oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Shell haar CO2-uitstoot binnen 10 jaar met 45 procent moet verminderen. Deze historische uitspraak heeft enorme gevolgen voor Shell en andere grote vervuilers wereldwijd.

Volgens Donald Pols, directeur van Friends of the Earth Nederland, is dit een monumentale overwinning voor onze planeet, voor onze kinderen en een grote sprong naar een leefbare toekomst voor iedereen. “De rechter laat geen twijfel bestaan: Shell zorgt voor gevaarlijke klimaatverandering en moet zijn destructief gedrag nu stoppen.”

Ook Roger Cox, advocaat van Friends of the Earth Nederland, is verheugd met de uitspraak: “Dit is een keerpunt in de geschiedenis. Deze zaak is uniek omdat het de eerste keer is dat een rechter een grote vervuilende onderneming opdracht geeft zich te houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Deze uitspraak kan ook grote gevolgen hebben voor andere grote vervuilers.”

Juridische aardverschuiving

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag zal internationaal grote gevolgen hebben, zegt Sara Shaw van Friends of the Earth International: “Dit is een verpletterende overwinning voor klimaatrechtvaardigheid. We hopen dat dit vonnis een golf van klimaatgeschillen zal veroorzaken tegen grote vervuilers. Om ze zo te dwingen te stoppen met het ontginnen en verbranden van fossiele brandstoffen. Deze uitspraak is ook een overwinning voor de gemeenschappen in het Zuiden die nu met verwoestende klimaateffecten worden geconfronteerd.”

“Dit vonnis is een enorme stap voorwaarts voor de internationale klimaatbeweging. Een van ‘s werelds grootste vervuilers is eindelijk verantwoordelijk gehouden. Ik ben vol hoop voor de toekomst, aangezien we weten dat de klimaatcrisis niet wacht of stopt aan onze grenzen. Daarom is het zo belangrijk dat de rechter Shell nu dwingt om verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden. Dit is ook een duidelijk signaal naar de andere grote vervuilers om te stoppen met de verwoesting van het klimaat”, besluit Donald Pols.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!