Bron: Schone Kleren Campagne
Opinie - Schone Kleren Campagne

Staat er een vervaldatum op de veiligheid van kledingwerkers in Bangladesh?

Nooit meer Rana Plaza. In 2013 kwamen bij de instorting van het Rana Plaza complex in Dhaka, Bangladesh, 1134 kledingarbeid(st)ers om het leven en raakten er duizenden gewond. Minder dan een maand later tekenden kledingmerken en -ketens het Bangladesh Akkoord voor brand- en gebouwveiligheid, een historische overeenkomst die ervoor zorgde dat kledingwerkers voortaan veilig konden werken. Acht jaar later laten diezelfde merken de overeenkomst aflopen zonder een nieuw akkoord te tekenen, waardoor de veiligheid van miljoenen werknemers in gevaar komt.

dinsdag 25 mei 2021 18:22
Spread the love

 

Sinds 2013 hebben bijna 200 bedrijven het Bangladesh akkoord ondertekend, waaronder 11 Belgische. Dankzij deze baanbrekende overeenkomst over brand- en gebouwveiligheid is de veiligheid voor 2 miljoen werknemers in 1.600 kledingfabrieken drastisch verbeterd. Op 31 mei 2021 loopt de overeenkomst af. Maar het werk is nog niet af: volgens het rapport Unfinished Business moet 10 procent van de noodzakelijke veiligheidsrenovaties nog worden voltooid. En ook in andere landen is de veiligheid in kledingfabrieken problematisch: rampen in fabrieken in Marokko en Egypte hebben dat opnieuw aangetoond.

De vakbonden legden al in januari 2020 een voorstel voor een nieuwe overeenkomst op tafel, met de mogelijkheid om het programma uit te breiden naar andere landen. De merken rond de tafel gingen akkoord om op basis van het voorstel onderhandelingen op te starten, maar vroegen uitstel toen de pandemie uitbrak. Nu krabbelen ze terug.

“Lokale en internationale vakbonden zijn duidelijk: een nieuwe bindende internationale overeenkomst moet worden ondertekend als we rampen zoals Rana Plaza willen voorkomen. De veiligheid en het leven van miljoenen kledingwerkers hangen ervan af”, zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne.

“Bangladesh is niet het enige land waar dodelijke rampen gebeuren, ook in Pakistan zijn er geregeld incidenten in kledingfabrieken en recent ook in Egypte en Marokko. Als het Bangladesh Akkoord in gevaar is, hoe kunnen we dan verwachten dat de situatie elders verbetert? Welk signaal geven deze bedrijven door te weigeren opnieuw toezeggingen te doen?”, voegt Sanna Abdessalem van achACT toe.

De Schone Kleren Campagne en achACT, coalities van Belgische vakbonden en ngo’s en hun internationale netwerk, de Clean Clothes Campaign, roepen kledingbedrijven die inkopen in Bangladesh, zoals H&M, Zara, Primark of C&A, op om een nieuwe bindende internationale overeenkomst over fabrieksveiligheid te tekenen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!