Israëlische settlement in Oost-Jeruzalem. Foto: Michael Rose, Flickr / CC BY-NC-ND 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie -

Staakt-het-vuren bezet Palestina en Israël verandert niets aan bezetting en ontkenning Palestijnse mensenrechten

vrijdag 21 mei 2021 15:32
Spread the love

 

“Voor de eerste keer in 12 opeenvolgende nachten, kunnen twee miljoen Palestijnen in Gaza, waaronder honderdduizenden getraumatiseerde kinderen, opgelucht ademhalen in plaats van wakker liggen in angst wanneer de bommen boven hun huizen vliegen. Burgers in heel Israël zullen gespaard blijven van de dreiging van raketaanvallen,” zei Shane Stevenson, Oxfamdirecteur in bezet Palestijns gebied en Israël. “Maar dit is geen oplossing. Dit staakt-het-vuren zal niets veranderen aan de bezetting en de ontkenning van de mensenrechten waaraan de Palestijnen dagelijks worden onderworpen. Aan deze onmenselijke en wrede status quo moet voor eens en altijd een einde komen.”

Oxfam roept de partijen op om dit staakt-het-vuren strikt na te leven, en roept de internationale gemeenschap op om Israël en de gewapende groeperingen in Gaza verantwoordelijk te stellen voor alle schendingen die tijdens en voorafgaand aan deze escalatie van geweld zijn begaan. Er moet een rechtvaardige en duurzame vrede komen voor alle Israëli’s en Palestijnen. Veronderstelde oorlogsmisdaden die tijdens elke geweldsronde zijn begaan, moeten worden onderzocht en vervolgd.

Dit moet de laatste keer zijn dat de Palestijnen in Gaza gedwongen worden het langzame en pijnlijke proces van wederopbouw van hun verwoeste huizen, levens en bestaansmiddelen opnieuw te ondergaan. Humanitaire hulp die tot nu toe de toegang tot Gaza werd ontzegd, moet onmiddellijk worden toegelaten, zodat Oxfam en andere hulporganisaties de enorme omvang van de nood kunnen inschatten en de mensen kunnen bereiken die dringende hulp nodig hebben. Vervoer en verplaatsingen in Gaza waren niet alleen onveilig, maar werden ook zeer bemoeilijkt door de schade als gevolg van de bombardementen aan wegen en het puin van verwoeste gebouwen. Sommige verkeersaders waren volledig geblokkeerd.

“Humanitaire organisaties zoals Oxfam worden door internationale regeringen en donoren gesteund om samen met de Palestijnen te werken aan de wederopbouw na elke ronde van geweld, om vervolgens te moeten toezien hoe de resultaten van deze collectieve inspanningen keer op keer worden tenietgedaan. De cyclus van oorlog gevolgd door toezeggingen van humanitaire hulp kan alleen worden doorbroken met concrete en zinvolle politieke actie van de internationale gemeenschap om een einde te maken aan de brutale, langdurige bezetting, waaronder een verstikkend beleg van de Gazastrook”, voegde Stevenson eraan toe.

Uit een beoordeling door het water- en sanitaire team van Oxfam blijkt dat veel waterputten en pompstations door de Israëlische bombardementen zijn beschadigd. Deze voorzieningen zijn de enige manier voor de mensen in Gaza om aan proper water te komen en iedere verstoring ervan vergroot de noden. De autoriteiten schatten dat 40% van de watervoorziening in Gaza is getroffen. De mensen hebben moeite om in hun basisbehoeften te voorzien, onder meer voor de aankoop van voedsel, water en medicijnen. Velen die hun huis zijn kwijtgeraakt, zijn gedwongen hun toevlucht te zoeken tot  tijdelijke onderkomens.

“We moeten niet vergeten dat Gaza ook midden in een Covid-pandemie zit. De mensen moeten toegang hebben tot water, medicijnen en ziekenhuizen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen en de zieken te helpen herstellen”, aldus Stevenson.

Maar liefst 200.000 hectare landbouwgrond is gebombardeerd of anderszins ontoegankelijk voor boeren vanwege het gevaar van aanvallen. Oxfam zegt dat het weken kan duren voordat er met zinvolle reparaties kan worden begonnen en er enig herstel en hervatting van de normale situatie voor de mensen in Gaza kan worden opgezet, zelfs met het huidig staakt-het-vuren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!