Foto: Osps7, Wikipedia / CC BY-SA 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Open brief - Jongsocialisten

Jongsocialisten steunt oproep naar de-escalatie geweld in Palestina én erkenning en bevrijding van staat Palestina

dinsdag 18 mei 2021 16:58
Spread the love

 

De afgelopen dagen zijn de spanningen in Gaza en de bezette West Bank van Palestina sterk toegenomen. Enkele dagen geleden werden Palestijnse gezinnen uit Sheikh Jarrah, een wijk  in Oost-Jeruzalem, door de Israëlische overheid, het Israëlisch leger en de politie uit hun huizen gejaagd met brutaal geweld. Dit na een, nu uitgestelde, uitspraak van een rechtbank die de woningen in Sheikh Jarrah heeft toegewezen aan Israëlische kolonisten.

Wij, Jongsocialisten, zijn diep bedroefd en woedend door deze grove schending van de mensenrechten en geloven dat de Palestijnse families uit Sheikh Jarrah het recht toebehoort  om hun huis en grond te behouden. Dit geldt evenwel voor alle Palestijnse families die sinds de Nakba de plekken die ze thuis noemden, zijn verloren aan Israëlische kolonisten.

Tijdens de belangrijke laatste dagen van de religieuze maand Ramadan werd de Al Aqsa moskee door het Israëlisch leger binnengevallen en werden biddende moskeebezoekers met  traangas, schokgranaten en rubberen kogels belaagd. Dit, samen met de bestorming van Sheikh Jarrah, heeft geleid tot een spiraal van dodelijk geweld in Palestina en Israël na het  aangekondigd verzet van de Palestijnen tegen de onderdrukking van de Israëlische staat.

Dit is simpelweg een ongelijk conflict door de enorme militaire capaciteiten van de Israëlische staat. Een strijd van David tegen Goliath. De Israëlische staat haalt de raketten, afgevuurd  door Hamas, neer via hun ‘Iron Dome’ en heeft in tegenstelling tot Palestina ook luchtalarmen en bunkers. Israël reageert disproportioneel terug door doelbewust onafhankelijke media te bombarderen. Daarnaast veroorzaken de raketten honderden burgerslachtoffers. Zelfs ziekenhuizen en scholen werden al het slachtoffer van deze bombardementen. Ongeveer 42.000 Palestijnen hebben omwille van de grootschalige luchtaanvallen hun huizen moeten verlaten. Meer dan 2.500 mensen zijn vanwege de vernietiging van hun huizen dakloos geworden. Dit blijkt uit gegevens van de VN-hulporganisatie UNRWA. De terreurpolitiek van Israël moet stoppen.

Wij, Jongsocialisten, staan zij aan zij met onze Palestijnse kameraden die onder de kolonisatiepolitiek van Israël lijden. We zijn teleurgesteld in de reacties van onze Europese leiders, die meer dan ooit de Palestijnen in de steek laten. We vragen onze Belgische politici om Palestina als staat te erkennen en werk te maken van sancties tegen de Israëlische  bezettingen van Palestina, zoals vastgelegd in het federaal regeerakkoord. Er dient vanuit België werk gemaakt te worden van humanitaire hulp voor slachtoffers en vluchtelingen,  waarbij Israël een gemakkelijke toegang tot de Palestijnse gebieden mogelijk maakt. Wij roepen op om Israël te berechten voor het Internationaal Gerechtshof voor het installeren van een apartheidsstaat. Daarnaast roepen wij onze overheden op om bij de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof te ijveren voor een internationaal onderzoek naar het begaan van Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Na de afschaffing van de Israëlische apartheidsstaat dient tenslotte werk gemaakt te worden van een waardige democratische oplossing waarbij alle burgers dezelfde sociale en burgerlijke rechten genieten.

From the river to the sea, Palestine will be free.

Getekend,

Jongsocialisten

 

Foto: Osps7, Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!