Volgens Anthony Bellanger, secretaris-generaal van de International Federation of Journalists (IFJ) overtreedt Israël “zijn internationale verplichtingen. VN-Resolutie 1738 eist specifiek dat de VN-lidstaten journalisten en hun technisch personeel beschermen in de conflictzones. De waanzinnige aanvallen op de media moeten stoppen.” Daarom moet de VN-Veiligheidsraad deze misdaden veroordelen.
De IFJ komt met zijn eis na de vernietiging van de Jala Tower in Gaza door de Israëlische luchtmacht. Daar waren naast residentiële appartementen ook de kantoren gehuisvest van tientallen internationale media, die de situatie ter plaatse op de voet volgen en rapporteren aan de wereld. De gebruikers van het gebouw, bewoners en media, kregen via telefonische berichten één uur de tijd om het gebouwen te ontruimen. De vraag van de eigenaar van het gebouw om meer tijd te laten voor de journalisten om hun materiaal uit het gebouw te verwijderen, werd botweg afgewezen.
Sinds de recente escalatie van de repressie tegen het Palestijns verzet werden reeds meer dan 30 journalisten aangevallen en/of aangehouden. De toegang tot het internet wordt voortdurend onderbroken.
YouTube-opname van de vernietiging door een medewerker van het Turks persagentschap Anadolu Agency (22”):
De vernietiging van de Jala Tower is niet de eerste aanval van Israël op de internationale media. De IFJ heeft in het verleden reeds meermaals misbruiken aangeklaagd. De organisatie beperkt zich overigens niet tot de internationale pers. Ze klaagt ook de systematische vervolging van Palestijnse journalisten en media aan.
De eigenaar van de Jala Tower poogt een Israëlisch officier tevergeefs te overtuigen de journalisten meer tijd te geven om hun materiaal uit het gebouw te halen (Twitter Middle East Eye):
WATCH: The owner of al-Jalaa tower pleads with an Israeli officer on live TV to let journalists collect their gear before he bombs it.
Moments later, Israeli air strikes demolish the #Gaza building that housed several international media offices used by AlJazeera and MEE pic.twitter.com/a5PRzQNOkC
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) May 15, 2021
In december 2020 diende de IFJ nog een formele klacht in bij de VN waarin doelgerichte doding van Palestijnse mediawerkers wordt aangeklaagd. Dat hier niet tegen wordt opgetreden maakt het risico voor de media in de bezette gebieden nog groter, omdat de bezettingstroepen van Israël toelaat een sterk gevoel van onschendbaarheid te cultiveren.
De International Federation of Journalists (IFJ) werd opgericht in 1926. Het is de grootste koepelorganisatie van 187 vakbonden en organisaties van journalisten en vertegenwoordigt meer dan 600.000 journalisten in 146 landen. Je kan de IFJ volgen op Twitter, Facebook en Instagram en hun newsdates volgen.