Poster: statiegeldalliantie.org
Statiegeldalliantie

35 Waalse gemeenten vervoegen Statiegeldalliantie

Steeds meer Waalse gemeenten vervoegen de Statiegeldalliantie, die de federale en regionale regeringen vraagt om ook in België snel statiegeld op plastic flessen en blikjes in te voeren 

dinsdag 11 mei 2021 17:42
Spread the love

 

De gemeenteraden van Awans, Baelen, Boussu, Beauraing, Bertogne, Bon Villers, Comines-Warneton, Colfontaine, Ciney, Couvin, Dinant, Dison, Dour, Floreffe, Enghien, Gesves, Hastière, Jalhay, Leuze-en-Hainaut, Manhay, Martelange, Mons, Neufchâteau, Olne, Onhaye, Profondeville, Plombières, Saint-Hubert, Soignies, Soumagne, Thimister, Trois-Ponts, Vresse-sur-Semois, Waimes en Yvoir namen moties aan waarin ze de Waalse gewestregering vragen om statiegeld in te voeren. De moties kregen dikwijls de unanieme steun van alle gemeenteraadsleden.

Het aantal partners van de Statiegeldalliantie/Alliance pour la Consigne ligt nu al boven de 1.120. Naast honderden bedrijven en organisaties zijn vrijwel alle Nederlandse gemeenten aangesloten. In Vlaanderen zijn 2 op de 3 gemeenten aangesloten.

De campagne van de Statiegeldalliantie had reeds succes in Nederland. Het Nederlandse kabinet Rutte III besliste dat statiegeld een feit is voor plastic flesjes op 1 juli dit jaar (binnen 7 weken). Op de blikjes zit eind volgend jaar statiegeld. In Duitsland besliste de regering van Angela Merkel het statiegeldsysteem voor plastic en blik uit te breiden naar de verpakkingen van zuivel, wijn en sappen.

Foto: statiegeldalliantie.org

De leefomgeving schoon houden kost het Waalse Gewest elk jaar 84 miljoen euro. Statiegeld reduceert de aanwezigheid van flesjes en blikjes in de leefomgeving met 70 – 90 procent, besloot de CE Delft-studie in opdracht van de Nederlandse overheid. Anders gezegd, als er nu tien drankverpakkingen in een park liggen, zijn het er met statiegeld minder dan twee.

Het regeerakkoord van de huidige Brusselse regering van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open Vld en Sp.a belooft de invoering van statiegeld (pagina 105). Het Waals regeerakkoord (PS-MR-Ecolo) spreekt van een statiegeldsysteem of een retourpremiesysteem (p. 29 van de Déclaration de politique régionale). Het valt op dat geen enkele Waalse gemeente pleit voor een retourpremie, maar wel voor statiegeld.

Op 11 mei 2021 sprak Régine Florent het Waalse Parlement toe over statiegeld. Deze inwoonster van Dinant dwong een hoorzitting af middels een veel getekende petitie. Er gaan ook steeds meer Franstalige stemmen op om snel een statiegelddecreet te stemmen.

Zowel VN-expert en klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, als woordvoerder Jean-Philippe Ducart van consumentenorganisatie Test Aankoop/Test Achats, riepen de regering recent op om snel statiegeldwetgeving op te stellen. Het onderzoek van Het Belang van Limburg toont dat 88 procent van hun lezers voor statiegeld is.

“We zijn eind 2017 gestart met 21 partners, waaronder 1 Nederlandse gemeente, Weert. Nu zijn vrijwel alle Nederlandse gemeenten aangesloten en heeft de Nederlandse regering ook beslist dat het statiegeld er echt komt. Hetzelfde sneeuwbaleffect zien we nu bij de Waalse gemeenten.”

“De Nederlandse beslissing, de massale steun van de Belgische publieke opinie en tientallen Waalse gemeenten doet ons met nog meer nadruk vragen aan de regeringen, en meer bepaald de milieuministers, om snel decreten voor te leggen aan de gewestelijke parlementen. Zodat het statiegeld op flessen en blikjes ook in België snel realiteit wordt”, besluit de Statiegeldalliantie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!