De vandalen van Jong-N-VA waren deze week nog op bezoek bij 'peter' Jan Jambon

Bezetters van VUB willen klacht indienen tegen vandalen van Jong-N-VA

Arno Van de Bruaene, voorzitter van Jong N-VA VUB, poseerde trots bij een foto van een spandoek dat hij net gestolen had. Zo blijkt uit een WhatsApp-dialoog die de nieuwssite Apache heeft gepubliceerd. Het spandoek maakte deel uit van de bezettingsactie op de VUB van de USPR, de Unie voor de Regularisatie van Sans-Papiers. Deze bezetters willen nu ook formeel klacht indienen en vragen daarvoor de assistentie van de leiding van de universiteit. Hieronder de brief die ze stuurden naar de studentenraad en de rector.

woensdag 5 mei 2021 23:06
Spread the love

 

Aan wie het aanbelangt,

Zoals we op 1 april al via e-mail communiceerden naar Lies Feron (persverantwoordelijke) en Sicco Wittermans (woordvoerder), werd op de nacht van 31 maart een spandoek gestolen boven de ingang van de STOA die, zoals u weet, wordt bezet door de USPR. In de bijlage vindt u foto’s van dit incident.

Vandaag heeft een Belgische krant bekend gemaakt dat deze daad van discriminatie, die erop gericht was om de leden van onze unie die momenteel in de STOA verblijven te intimideren, werd verricht door de groep ‘Jong N-VA VUB’, sinds kort een erkende studentenvereniging aan de VUB.

Wij, de USPR alsook veel sympathiserende studenten en personeelsleden van de VUB, maken ons ernstig zorgen over deze racistische daad.

Rekening houdend met, in het “Tuchtreglement voor studenten van de VUB”

 • Artikel 4, 1b & 1c beschouwt dit als een daad die een tuchtprocedure tegen de studenten vereist.
 • Artikel 10 besluit dat deze daad kan leiden tot een waarschuwing en een tuchtcommissie (10b, 10c)
 • Artikel 7 definieert het recht op een formele klacht.

De USPR vraagt:

 • Dat er een formele klacht worden ingediend onder haar naam. Aangezien de USPR geen organisatie van de VUB is, maar een gast op haar campus, zouden we een dialoog willen openen over de potentiële formele waarin de USPR zou kunnen deelnemen in het volledige proces naar aanleiding van de klacht.
 • Dat er een volledig onderzoek verricht wordt naar aanleiding van deze klacht, met constante en nauwkeurige updates. Hoe is dit incident kunnen gebeuren, terwijl de bezetting in de STOA voortdurend bewaakt wordt door beveiligingspersoneel van de VUB? Wij zijn bereid om alles binnen onze mogelijkheden te doen om de VUB te helpen bij het onderzoeken van deze zaak. We vragen de VUB ook om dit onderzoek zo transparant mogelijk te laten verlopen en ons te betrekken in het proces.
 • Gezien het gestructureerde karakter van deze racistische daad, verricht door een groep die erkend wordt door de universiteit, vragen wij dat er een Tuchtcommissie wordt ingeroepen.
 • Wetende welke instanties er bestaan in de universiteit, moedigen we de Raad van Bestuur aan om te betrekken in de Tuchtcommissie:
  • Het Gelijkheidsteam of andere groepen binnen de universiteit die een doortastende antiracistische kennis hebben.
  • Van de drie studenten, minstens twee studenten die de USPR actief steunen.

Onze deur staat altijd open voor bezoekers sympathisanten, zowel voor (non-)VUB studenten en personeel als voor anderen.

Met de beste wensen en op een productieve samenwerking,

DE UNIE VOOR DE REGULARISATIE VAN SANS-PAPIERS

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!