Foto: Handicap International
Handicap International

Inhuldiging ‘Monument voor de onbekende burger’ in Brussel als eerbetoon aan burgerslachtoffers van conflicten

Handicap International heeft op 30 april in Brussel het 'Monument voor de onbekende burger' ingehuldigd als eerbetoon aan de burgerslachtoffers van hedendaagse conflicten en om een ontoelaatbare praktijk aan de kaak te stellen: bombardementen in bevolkte gebieden.

vrijdag 30 april 2021 17:01
Spread the love

 

Op 11 november 1922 werd het graf van de Onbekende Soldaat ingehuldigd aan de voet van de Congreskolom in Brussel, als eerbetoon aan de slachtoffers van de gevechten in de Eerste Wereldoorlog.

“Vandaag, op 30 april 2021, huldigen wij op het Albertinaplein symbolisch het Monument voor de onbekende burger in om de verwoestingen van de huidige oorlogen, waarbij 90 procent van de slachtoffers burgers zijn, aan de kaak te stellen. Zij vertegenwoordigden 15 procent van de slachtoffers in 14-18, 50 procent in 39-45.”

De directeur van Handicap International in België, Erwin Telemans, sprak deze woorden uit in aanwezigheid van Eerste Schepen Benoit Hellings, de Belgische parlementslid van Ecolo, Samuel Cogolati en de zangeres en ambassadrice van de organisatie, Axelle Red, en enkele medewerkers van de organisatie.

Als eerste getuige van deze menselijke tragedies en in lijn met haar oprichtingsopstand tegen wapens die burgers doden en verwonden, roept Handicap International en andere organisaties uit het maatschappelijk middenveld, de Belgische regering op om in actie te komen. Met deze ceremonie wil de organisatie de internationale gemeenschap herinneren aan de dringende noodzaak om een politieke oplossing te vinden voor dit grote humanitaire probleem.

Eén slachtoffer elke 24 minuten

Op het monument, een grijze plaat die op het Brusselse Albertinaplein is geplaatst, herinnert een tekst in witte letters eraan dat elke 24 minuten een burger gewond geraakt of wordt gedood door een bom of explosief wapen in een stedelijk gebied.

Axelle Red: “Een paar jaar geleden bezocht ik samen met Handicap International een vluchtelingenkamp in Jordanië en ontmoette ik slachtoffers van bombardementen en explosieve wapens uit Syrië. Ik ben ze nooit vergeten. Het is belangrijk dat we een gezicht kunnen plakken op alle slachtoffers van deze gruwelijke praktijken.”

Achter het monument werden grote portretten van burgerslachtoffers van explosieve wapens vastgehouden. Vandaag de dag, zijn 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bevolkte gebieden burgers.

Een beslissend moment in de geschiedenis

In 2019 startten tijdens de Conferentie van Wenen de besprekingen over een internationale politieke verklaring tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Sindsdien roept Handicap International de politieke besluitvormers op een politieke verklaring goed te keuren om een einde te maken aan het gebruik van wapens met een grote reikwijdte in bevolkte gebieden.

“Syrië, Jemen, Irak, Oekraïne, Libië, en meer recent Nagorno-Karabach en de Tigray-regio in Ethiopië, hebben allemaal de gruwelen laten zien die ons dwingen opnieuw na te denken over de methoden die het leger gebruikt om burgers in moderne conflicten te beschermen. De Belgische regering moet deze historische kans grijpen door gehoor te geven aan de oproep van haar parlementariërs, die vorige week de eerste resolutie hebben aangenomen over de bescherming van burgers tegen het gebruik van explosieve wapens met grote impact in bevolkte gebieden”, concludeert Erwin Telemans.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!