Foto: Gwydion M. Williams, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Oxfam België lanceert noodfonds voor covid-uitbraak in India

Het dodental als gevolg van Covid-19 in India heeft vandaag de grens van de 200.000 overschreden, met meer dan 3.000 doden in de afgelopen 24 uur. Ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan medicijnen en zuurstof. Als reactie op deze humanitaire ramp doet nu ook Oxfam een oproep tot donaties om meer noodhulp te kunnen voorzien.

donderdag 29 april 2021 17:45
Spread the love

 

Volgens het Indische ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal al 201.187 mensen in het land aan de epidemie overleden, waarvan 3.293 in de afgelopen 24 uur, hoewel deskundigen denken dat het dodental waarschijnlijk hoger ligt.

De explosieve toename van het aantal gevallen heeft de ziekenhuizen overspoeld die kampen met een nijpend tekort aan bedden, geneesmiddelen en zuurstof. Inwoners van arme buurten in de vijf hardst getroffen regio’s Maharashtra, Delhi, Karnataka, Uttar Pradesh en Kerala zijn het zwaarst getroffen.

“Gemeenschappen die in armoede leven lopen opnieuw een bijzonder risico”, aldus Oxfam India. ”Mensen die in huizen wonen zonder sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon water kunnen zich niet beschermen tegen COVID-19.”

Gevolgen van lockdown voor arbeiders

De deelstaat Maharashtra, die het zwaarst getroffen is door de tweede golf van het coronavirus, staat tot 1 mei onder een lockdown. Door die maatregel worden 125 miljoen mensen getroffen, waaronder de inwoners van Mumbai en de vele migranten die van het platteland zijn gekomen om er te werken.

“De lockdown leidt tot een nieuwe uittocht van migrerende werknemers, waardoor zij niet alleen het risico lopen besmet te geraken, maar ook voor onbepaalde tijd zonder werk of inkomsten vallen”.

De meest dringende behoeften

Oxfam India, dat een van de 21 lidorganisaties is van de Oxfam-confederatie, gaat in overleg met districtsambtenaren in 16 staten na wat de meest dringende behoeften zijn en is reeds begonnen met de levering van zuurstofflessen, maskers, handschoenen, zeep en ontsmettingsmiddelen aan eerstelijnszorgen de getroffen bevolking.

Oxfam België reageert op de oproep van Oxfam India om 2 miljoen dollar in te zamelen om de crisis het hoofd te bieden door vandaag een noodfonds in België te lanceren.

Crisis toont behoefte aan octrooivrij vaccin

Terwijl India worstelt om deze nieuwe golf in te dammen, is het land bezig met een inentingscampagne die 139 miljoen mensen heeft bereikt, minder dan 9 procent van zijn enorme bevolking.

Ondanks zijn enorme productiecapaciteit heeft India te kampen met een tekort aan vaccins. Enerzijds heeft het land niet genoeg grondstoffen uit de VS en anderzijds worden vaccins beschermd door octrooien, waardoor India momenteel zelf geen vaccins in grote hoeveelheden kan produceren.

Oxfam pleit, samen met andere organisaties in de People’s Vaccine Alliance, voor een universeel, octrooivrij massaal geproduceerd vaccin dat eerlijk wordt verdeeld en gratis beschikbaar is voor iedereen wereldwijd.

 

Foto: Gwydion M. Williams, Flickr / CC BY 2.0

 

Lees ook:

Wat niet verteld wordt over de coronacatastrofe in India

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!